Prim-vicepreşedinte PNL: Aş desfiinţa Ministerul Familiei. Nu ştiu care e rolul lui

media.pnl.ro/ iulian dumitrescu
Sursa foto: media.pnl.ro/ iulian dumitrescu

Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat, miercuri la sediul partidului din Capitală, că Ministerul Familiei ar trebui desfiinţat, pentru că nu ştie care este rolul acestui minister. Liberalul a subliniat că nu vorbeşte în numele PNL, ci în nume personal, şi a adăugat că măsurile fiscale noi avute în vedere de Guvern nu trebuie luate „de azi pe mâine” şi în niciun caz cu aplicabilitate de la 1 septembrie, în contextul în care este necesar să existe şi o predictibilitate pentru mediul de afaceri şi pentru companii. El nu este de acord nici cu introducerea unui impozit pentru locuinţe mai scumpe de 500.000 euro, impozitarea suplimentară a maşinilor de lux, introducerii unei taxări pentru cei care lucrează în domeniul IT şi câştigă peste 10.000 lei, a majorării TVA cu 3% sau a creşterii impozitului pe dividende de la 8 la 10%, ca soluţii de a a avea venituri suplimentare la buget.

„De exemplu, aş desfiinţa Ministerul Familiei. Sunt multe alte măsuri, adică se pot face reduceri. Sunt zone în ţara asta unde este nevoie de mai mult personal şi sunt sigur că sunt zone în ţara asta unde este mult prea mult personal al statului. Probabil dacă s-ar face o analiză sunt convins că se pot tăia în anumite zone”, a afirmat Iulian Dumitrescu, întrebat miercuri la sediul PNL din Modrogan de unde ar trebui să vină banii suplimentari de care bugetul de stat are nevoie.

Chestionat mai departe de ce ar trebui desfiinţat Ministerul Familiei, liberalul a răspuns: „Nu ştiu care e rolul acestui minister şi nu am văzut atâtea programe”, potrivit News.ro.

„Am văzut discuţiile în spaţiul public şi cu secretarii de stat. O să se ia decizii şi pe această zonă, pentru că nu cred că este normal  ca nu ştiu ce minister să aibă 7-8 secretari de stat sau câţi mai sunt acolo. Consider că trebuie să se facă reducerile de cheltuieli necesare şi apoi să mergem în zona de creştere de taxe şi impozite. Mai consider că majorarea de taxe şi impozite trebuie făcută cu mare grijă şi în niciun caz de azi pe mâine. Deci în niciun caz de la 1 septembrie”, a completat Dumitrescu.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat, referitor la varianta vehiculată în spaţiul public privind posibilitatea introducerii unui impozit pentru locuinţe mai scumpe de 500.000 euro, că nu poate vorbi în numele partidului pentru că nu a fost luată o decizie în Biroul Politic Naţional al formaţiunii, însă nu este de acord cu un astfel de impozit.

„Nu pot să vorbesc în numele PNL pentru că nu a fost luată o decizie într-un Birou Politic Naţional. Pot să vorbesc în nume personal pe subiectul acesta. Dacă mă întrebaţi în nume personal, eu nu sunt de acord cu impozitul acesta. Dar ca să vorbesc în numele PNL, trebuie să se ia o decizie în Biroul Politic Naţional al PNL şi nu s-a luat deocamdată”, a explicat Iulian Dumitrescu.

El a adăugat că nu este de acord nici ca maşinile de lux care depăşesc 100.000 euro să fie impozitate suplimentar.

De asemenea, Iulian Dumitrescu a spus că nu este de acord nici cu soluţia majorării cu 3% a TVA, în general, ca sursă de venit pentru buget. El mai exclude şi o majorare a impozitului pe dividende de la 8 la 10% ca o posibilă soluţie de încasat bani la buget.

Întrebat dacă PNL ar fi de acord cu supraimpozitarea băncilor, Iulian Dumitrescu a replicat: „Nu, nu s-a discutat asta şi nu aş putea să spun în numele PNL.”

„Eu nu cred că măsurile ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie. Oricum măsurile de suprataxare a companiilor luate de azi pe mâine sunt proaste. Până la urmă, toată lumea am văzut că vorbeşte de predictibilitate fiscală şi brusc dumneavoastră spuneţi 1 septembrie. La Comisia Europeană se fac o dată discuţii tehnice, o dată discuţii politice. Deocamdată ştiu că merg săptămâna viitoare domnul Boloş şi probabil vor fi mai mult discuţii tehnice. Cred că discuţiile tehnice o să se refere la deficit, fără să fiu expert în ceea ce o să discute domnul Boloş cu Comisia Europeană”, a completat liberalul.

Acesta a adăugat că nu au fost discuţii în partid privind reintroducerea unui impozit în domeniul IT pentru cei care câştigă peste 10.000 de lei.

Referitor la deficit, Iulian Dumitrescu a explicat că România este într-un trend descrescător, comparativ cu alte state din UE şi comparativ cu anul trecut, fiind mai mic deficitul ca anul precedent.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: