Primarul Craiovei a propus desfiinţarea Ansamblului ”Maria Tănase” şi a Casei de Cultură ”Traian Demetrescu”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a propus desfiinţarea Ansamblului Folcloric ”Maria Tănase”, singurul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, şi a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” pentru a reduce cheltuielile bugetare conform Legii nr. 296/2023.

Decizia finală urmează să fie luată de consilierii locali în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Local Craiova, care are pe ordinea de zi şi proiectul de hotărâre prin care cele două instituţii de cultură reprezentative din Craiova vor fi desfiinţate şi comasate prin absorbţie cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Potrivit proiectului de hotărâre, personalul instituţiilor publice reorganizate va fi preluat în cadrul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, prin transfer, în limita posturilor aprobate conform organigramei şi statului de funcţii care prevede desfiinţarea a 33 de posturi, cele mai multe fiind posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, formaţia de dansuri urmând să fie desfiinţată.

„În urma reorganizării, Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova va funcţiona cu un număr de 68 de posturi, faţă de 103 de posturi câte erau aprobate pentru desfăşurarea activităţilor în mod individual (33 posturi aprobate pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova, 61 posturi aprobate pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova şi 9 posturi aprobate pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova)”, se menţionează în proiectul de hotărâre.

Astfel, pe lângă desfiinţarea celor două posturi de manager de la cele două instituţii, vor mai rămâne fără locuri de muncă 24 de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, dar şi un dirijor, un solist vocal, un şef birou administrativ-sonorizare, doi contabili şefi, un administrator şi un economist.

Potrivit prevederilor art. XXIX. alin. 1-3 şi alin. 12 din Legea nr. 296/2023, începând cu data de 1 iulie 2024, instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale/locale îşi pot desfăşura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii şi efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar Ansamblul „Maria Tănase” are 61 de posturi, îndeplinind această condiţie de funcţionare.

Artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au iniţiat o petiţie online care în 24 de ore a strâns mii de semnături prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj.

„Se doreşte desfiinţarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova ca instituţie de sine stătătoare şi trecerea secţiei muzicale la Teatrul de Păpuşi „Colibri”. Iar formaţia de dansuri va fi desfiinţată. Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” are mesajul lui cultural care nu are nici o legătură cu mesajul cultural transmis de Teatrul de Păpuşi. De ce este important? Înfiinţat în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, de-a lungul timpului şi-a câştigat şi menţinut statutul de instituţie culturală etalon în păstrarea şi tezaurizarea patrimoniului tradiţional la nivel naţional şi internaţional. Folclorul, tradiţiile, dansurile populare sunt elemente constitutive care ne oferă identitate naţională şi ne oferă o imagine unică în lume”, se menţionează în textul petiţiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL