Primarul Botoşaniului, plasat sub control judiciar, s-a autosuspendat din PSD. Ce acuzații grave i se aduc

foto: Cosmin Andrei

UPDATE 15:00

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat, vineri, pe Facebook, că se autosuspendă din funcțiile din partid, în contextul anchetei DNA. El este liderul organizației municipale a PSD.

UPDATE 12:29

Primarul municipiului Botoşani Cosmin Andrei (PSD) a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat că a dat lista cu subiecte unei candidate înscrise pentru un post scos la concurs de Primărie. Biroul primarului a fost percheziţionat vineri dimineaţă şi apoi a fost sigilat, edilul fiind dus la DNA Suceava.. Percheziţii au avut loc şi la Direcţia Impozite şi taxe din municipiu.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 februarie 2024, a inculpatului: ANDREI COSMIN-IONUŢ, primar al municipiului Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”, transmite DNA.
Conform procurorilor, în data de 25 august 2021, Andrei Cosmin-Ionuţ, în calitate de primar al municipiului Botoşani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituţia pe care o conducea.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul şi ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv.

Lui Andrei Cosmin-Ionuţ i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

”Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanţa de judecată) şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, precizează DNA.

Știrea inițială

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în cursul anului 2021, de către funcţionari publici în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare. În cursul zilei de 02 februarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 2 locaţii situate pe raza municipiului Botoşani, din care una este sediul unei instituţii publice”, a transmis DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.
Monitorul de Botoşani relatează biroul primarului municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost percheziţionat, iar apoi sigilat de către anchetatori. Edilul a părăsit clădirea însoţit de trei ofiţeri şi a precizat că nu poate da nicio declaraţie în acest moment.

De asemenea, ofiţerii DGA au descins şi la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe, pentru o percheziţie.
Monitorul de Botoşani prezintă imagini cu preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici, despre care afirmă că a ajuns vineri dimineaţă la sediul DNA Suceava.
În 13 decembrie, au avut loc 92 de percheziţii DNA , inclusiv la  Spitalul ”Mavromati”, la sediul CJ Botoşani şi la sediul PSD, fiind vizate fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la un spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Ulterior, unsprezece persoane, între care foşti şefi ai Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, au fost reţinute, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Biroul primarului Botosaniului, Cosmin Andrei (PSD), a fost perchezitionat de ofiterii DGA si de procurorii DNA. Biroul primarului a fost sigilat la ambele intrari, inainte de ora 8.00. Primarul a fost vazut de jurnalisti discutand cu ofiterii Directiei Generale Anticoruptie.

Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca primarul PSD este acuzat ca si-a angajat amanta ilegal in primarie. El urmeaza sa fie dus la sediul DNA Suceava.

Cu putin inainte de ora 9.00, la sediul DNA Suceava s-a prezentat si Doina Federovici, sefa CJ Botosani si a PSD Botosani.

PSD Botosani este in centrul unui urias scandal de coruptie, mai multi liderii fiind acuzati ca au favorizat un sistem de angajari pe baza de spagi la spitalul din oras.

Referatul prin care DNA propune arestarea preventiva a celor 11 retinuti in cazul ocuparii pe baza de spaga a posturilor la Spitalul Judetean Botosani arata ca exista legaturi intre cei care au luat mita si „factorul politic”. Referatul contine si stenograme ale unor convorbiri interceptate cu cei care incasau spaga.

Fragmente relevante din referatul DNA:

Ulterior, promovarii probei scrise, candidatul agreat era asigurat de functionar, in schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, ca va fi declarat admis la probele de interviu si practica, indiferent de alti eventuali candidati care ar fi obtinut si ei nota minima de trecere la proba scrisa. La nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, functioneaza „legea junglei”, potrivit unei discutii inregistrata in mediul ambiental de investigatorului sub acoperire autorizat in cauza, cu unul dintre functionarii vizati de ancheta penala, ceea ce inseamna ca postul era obtinut de candidatul care lua nota minima la proba scrisa, avea pila puternica si era dispus sa ofere cea mai mare suma de bani, contand asadar „…si pila si banii…”.

Fenomenul fraudarii concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de: asistenti-medicali, infirmieri, ingrijitori, brancardieri, muncitori s.a., la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, prin coruperea functionarilor publici cu atributii privind organizarea si desfasurarea concursurilor precum si a celor cu functii de conducere, este unul amplu si dateaza inca din anul 2015, punand in pericol insasi siguranta actului medical si implicit, valori precum sanatatea si viata pacientilor, in conditiile angajarii unor persoane care nu poseda cunostintele necesare pentru exercitarea profesiilor respective, referindu-ne, indeosebi, la cea de asistent-medical, angajarile fiind facute in baza altor criterii decat cele de performanta profesionala si anume, in functie de cine ofera suma de bani cea mai mare si cine are pila cea mai puternica in interiorul sistemului.

Astfel, intr-un domeniu atat de sensibil pentru un stat de drept, precum cel al sanatatii, ajung sa activeze oameni nemotivati, indolenti, care urmaresc, in principal, sa-si recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au platit ca pret al postului obtinut, initiind, astfel, la randul lor, mecanismele adecvate pentru formarea relatiilor necesare in cadrul spitalului, in scopul facilitarii ocuparii posturilor de catre alte persoane, care au aceleasi intentii de a le obtine, prin fraudarea examenelor si prin coruperea functionarilor publici, concursurile reprezentand, astfel, o sursa de venituri ilicite uriase, pentru inculpati, in conditiile in care din mijloacele de proba administrate in cauza, a rezultat, spre exemplu, ca in anii 2018-2023, pentru a obtine 1 post de asistent-medical in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, un candidat trebuia sa dea cu titlu de mita, suma de aproximativ 8.000-10.000 de euro, suma care a crescut la 15.000 de euro, in anul 2023.

Declaratiile martorilor audiati pana in prezent, in cauza, confirma fenomenul fraudarii concursurilor, de la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, care a cuprins sfera functionarilor publici din judetul Botosani, inclusiv din administratia locala si judeteana precum si a personalului angajat in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, incepand de la manager si persoane cu functii de conducere, pana la persoane care ocupa functii de executie.

(…) Martora Caliniuc Camelia, asistenta-medicala sef in cadrul UPU a declarat, cu privire la fenomenul fraudarii concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, fie in schimbul unor sume de bani, fie in schimbul unor pile/relatii, faptul ca „persoana care sta in spatele acestui fenomen este Directoarea de Ingrijiri a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, numita CRISMARU COCA-STELA”.

Cand s-a referit la pile si relatii, a avut in vedere, atat persoane din mediul familial, din anturajul functionarilor publici din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, cat si apropiati ai oamenilor politici din judetul Botosani.

De-a lungul timpului, desfasurandu-si activitatea in spital, a auzit discutii referitoare la implicarea factorului politic in fenomenul infractional al „cumpararii posturilor” la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, considerand ca din moment ce functiile de conducere de la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani sunt ocupate politic si functionarii, la randul lor, sunt nevoiti sa intoarca serviciile celor cu functii politice.

A auzit discutii referitoare la faptul ca o parte din sumele de bani remise in schimbul fraudarii concursurilor organizate pentru ocuparea unor posturi vacante, ar putea ajunge si la reprezentanti ai Consiliului Judetean sau la alte persoane din mediul politic.

Stenograme DNA la Botosani
Exemplificam cu cateva replici desprinse din convorbirile telefonice interceptate si inregistrate, in cauza, in perioada 2020-2023, in baza autorizatiilor emise de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Suceava, purtate fie de candidatii la concursuri, intre ei, ori cu membrii familiilor lor/persoane interpuse, functionari din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani, fie intre functionari publici din cadrul unitatii spitalicesti si din administratia publica local/judeteana, referitoare la fenomenul coruptiei din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani:

„…deci cheia si lacata erau MIRELA, CRISTINA si cu COCA, deci toate aranjamentele, ….sa o vezi pe CRISTINA cum umbla si cara si cand era la poarta, cand era inapoi, …., Ca asistent si ca sa intri brancardier sau infirmier e intre … iti spun eu preturile ca le-am aflat. Ii intre 7.000 si 10.000 si ca sa intri ingrijitor, spalatoreasa e intre 3.000 si 5.000 sau 7.000, ceva de genul. ….iti repet, in ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari … si salariu frumos.”

„…aici, fara 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!”, „…bani la greu, trebuie sa dai” „….sa intre in sistem, dupa care ii mai usor sa faci alte manevre….”.

„…Asta a lui MIHAELA, 5… Ai inteles, cred ca, nu? A dat…”

„…. astia… Au dat toti, fata! Peste tot! Si la ERGO. …. 1.500 avea… Nu mai stie barbatu-sau de inca 1.500, a luat de la niste camatari cu dobanda. ”.

„…este vorba despre fonduri grele”, ca „…e greu acolo…scoate un post, doua, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor…”, „….spitalul acela e o bomba…”, „…nu-i mai satura Dumnezeu…” si ca „….toata lumea se fereste sa zica…”

„….care da mai mult acela intra! Mai mult nu pot sa-ti spun de atat, pentru ca nu-i de spus…”,

„…care sare primul si se duce mai repede cu plicul, acela intra. …”,

„…azi vorbeam cu unul tot cu acela de…infirmiere….10.000 de euro un post! De unde?…n-am nici o sansa, …., fara bani, la noi nu se intra si peste tot e asa…” eu ii spuneam ce sa invete ca dam din capitolul ala si cu alta si ea umbla cu 5.000 de euro sa-i plaseze, dar nu avea cui. …..”,

O candidata ii spune investigatorului sub acoperire autorizat in cauza: „stie sigur, cine va lua examenul, ca s-au dat bani, de la 5.000 de euro in sus si ca stie si cine a dat, precizand ca „una a iesit si una e inca, in sala”,

„Eu iti zic un lucru, … colega mea i-o cerut 15.000 de euro la Pediatrie la Botosani……Intelegi, da? Si i-am zis. Fata, nu fi proasta, 15.000 de euro sunt bani. …… 15.000 de euro la ora actuala is 750 de milioane. ….. tu tre sa muncesti 2 ani fara sa mananci, fara nimic. ….. ca sa scoti banii aia inapoi. Eu n-as da in viata mea. Deci eu iti spun….”

„…mie mi s-o propus cu bani. Ti-am zis la …la asa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….”.

„….punem hai, 5.000 de-o parte, cand o plecat acum 2 ani, spaga sa dai la spital era vreo 5.000 de euro…..Acum tu stii cat e, tu? Cica, 10.000 de euro,…”.

„…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge… aaa… pentru sofer si 10.000 si…”

„…am un baiat student, intr-adevar, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dansu’….”

„…dar cand mi-o zis ce preturi sunt, ……i-o zis cat ii cere, de exemplu, daca s-ar pune in legatura cu cineva. …De la 10.000 de euro in sus”.

„….Deci te strange in spate. Infirmier, a dat vreo 7.000, 8.000 de euro, asistent medical 10-15.000 de euro, ,…. te doare capul. Esti descurajata sa mai citesti ceva sau sa ma intelegi?…

Investigatorul sub acoperire o intreaba pe candidata Aenachioaie Alexandra-Loredana ce sume se dau, iar ea ii arata „10” prin folosirea degetelor de la maini, investigatorul sub acoperire intelegand din discutie ca este vorba despre 10.000 de Euro.

„….am dat 2.000 de euro la Podriga si inca astept acolo. Si teapa-i luata. …. banii i-am dat. …”,

„….O fost cu pile, o vrut bani. 5.000 de euro. …Ca asta e. S-o intrat cu pile,…”

„….Diana Ferache…. O zis ca o dat 12 mii. Intelegi?….”

„… A luat, dar 5 i-a dat. …”

„…Stiu ca a dat 5! Stiu de mult, ca a dat 5! …”.

„….Gandeste-te ca uite eu iti zic, ea deja o dat 4.000 de euro. Esti singura persoana care stie. Ea deja o dat prima transa de bani.”

„….O zis ca na … eu zic ca ar fi cam 3.000 de … undeva la 3.000 de euro……Ca na, se imparte totul … ”

„ Directoarea de ingrijiri COCA CRISMARU….. Ii cea mai scarboasa. ….ea a decis…..Daca s-ajunge la ea … vreun banut, na…..dar nu poti ajunge oricum. Si am inteles ca e vorba de sume mari si nu poti sa-i dau pur si simplu.”

„…10.000 de euro un post! De unde?…n-am nici o sansa, …., fara bani, la noi nu se intra .…”.

„…Pe Dorneasca am vazut-o eu pe la un colt pe afara pe la unul ca i-o dat si i-o bagat repede in buzunar …. si CRISTINA i-ar fi spus lui BICHIS, ca COCA … intr-o zi s-o…urca scarile si cand o ajuns in capat sus, s-o impiedicat,…, i-o cazut geanta si din geanta o sarit nu stiu cate plicuri. …Si le-o strans repede, nu stia cum sa adune plicuri, n-o mai interesa c-o picat ea pe jos.

,„…mi-o mai zis cineva ca tot asa o vazut la COCA. Cred ca Mirela Titiliuc. Tot asa vazuse in geanta, ….Ca avea, era doldora de parale.”

„…Mai, aicea nu mai este o chestie de … cum sa-ti zic … de mila, de bunatate. Aicea ii legea junglei…”.

„Adica ce ai nevoie? ….. Si sa-nveti, sa mori si sa ai pile si sa ai bani?…”

DNA a prezentat, joi, detalii despre persoanele retinute in urma perchezitiilor efectuate la sediile PSD Botosani si CJ Botosani in dosarul angajarilor pe baza de spaga la Spitalul Judetean. Sefa PSD Botosani si a CJ Botosani este Doina Federovici.

„In cauza mediatizata prin comunicatul 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea unor masuri preventive, incepand cu datele de 13 si 14 decembrie 2023, fata de un numar de 15 inculpati, dupa cum urmeaza:

A fost dispusa masura retinerii fata de 11 persoane:

CABA DOINA, la data faptelor manager al Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

CRISMARU COCA STELA, la data faptelor director de ingrijiri in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

MALANCEA CLAUDIA, la data faptelor medic sef Sectia ATI, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

SARBAN CORNELIA ANCA, la data faptelor medic-sef Sectie Medicina Interna Saveni, apartinand Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

TATARCAN SILVIAN ADRIAN, la data faptelor sef al Serviciului Administrativ, Tehnic si Aprovizionare din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

DORNESCU DANIELA, la data faptelor economist la Compartimentul Evaluare si Statistica Medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

ANDRONACHE CRISTINA NICULINA, la data faptelor registrator-medical, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

CALINCIUC LILIANA LAURA, la data faptelor economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

FOCSA MIRELA GABRIELA, la data faptelor referent de specialitate in cadrul Serviciul de Management al Calitatii si secretara a managerului Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

PREDA MARINELA, la data faptelor asistent-medical sef Sectia ATI, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

V.G.M., administrator al unei societati comerciale,

pentru savarsirea, in forma autoratului, a complicitatii si a instigarii, a unor infractiuni de:

– luare de mita,
– trafic de influenta,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

A fost dispusa masura controlului judiciar fata de 4 (patru) persoane (medicii DOMINTE MARIA LOREDANA , OPRISAN OVIDIU GABRIEL, asistenta CONSTANTINESCU MONICA GEANINA si C.D.)
in sarcina carora a fost retinuta comiterea, in forma autoratului, a complicitatii si a instigarii, a unor infractiuni de:

– luare de mita,
– trafic de influenta,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In prezenta cauza se efectueaza cercetari cu privire la comiterea de catre functionari publici a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in perioada 2018-2023, in contextul fraudarii unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi si al transferurilor de personal medical in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani.

Concret, in intervalul de timp mentionat, inculpatii, in calitatile amintite anterior, ar fi pretins si primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:

– bijuterii si sume de bani cuprinse intre 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de alta natura, cum ar fi: muncitor, ingrijitor, brancardier, spalatoreasa, s.a., sume cuprinse intre 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea ca sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite cresteau, in functie de adaosul fiecarui intermediar participant la mecanismul infractional. Ca o precizare, in anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, in 2022 a crescut la 10.000 euro, iar in 2023 a ajuns la 15.000 euro.

– sume de bani necuantificate inca, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unitati medicale la Spitalul Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Pana in prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mita, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Celor 15 inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 decembrie 2023, cele 11 persoane retinute urmeaza sa fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie”, a anuntat DNA intr-un comunicat.

In urma perchezitiilor DNA de miercuri de la Botosani au fost retinute 11 persoane, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro. Printre acestia se numara si fostul manager al spitalului judetean, Doina Caba.

Au avut loc 11 retineri si patru persoane sunt puse sub control judiciar.

Pe langa fostul manager, au mai fosr retinuti directorul de la ingrijiri, medici sefi, asistenti sefi, sef SATA, alti functionari din spital.

Surse judiciare au prezentat detalii, pentru aktual24.ro, in privinta modului in care functiona reteaua de spagari conectata la Consiliul Judetean Botosani si PSD Botosani. Sefa CJ Botosani si a a PSD Botosani, Doina Federovici, a declarat ca nu stie nimic dupa ce mascatii au venit peste ea.

Reteaua a inceput sa functioneze in 2023, avea ca obiect fraudarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea unor posturi vacante la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani

Un post de asistent medical era cumparat cu sume cuprinse intre 8.000 – 15.000 de euro. Valoarea mitei a crescut constant in ultimii ani. In 2020, un post de asistent era 8.000, in 2022, 10.000 euro, in 2023, 15.000 euro.

Pentru un un post de alta natura, cum ar fi muncitor, ingrijitor, brancardier, s.a., se ofereau sume cuprinse intre 2.000 – 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite crescand, in functie de adaosul fiecarui intermediar participant la mecanismul infractional.

Angajarile erau facute in functie de cine ofera suma de bani cea mai mare si cine are pila cea mai puternica in interiorul sistemului.

Candidatul care dorea sa ocupe un post vacant, prin coruperea functionarilor publici, nu interactiona, in unele situatii, in mod direct, cu functionarii Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati” Botosani, care fac parte din comisiile de concurs, ci era nevoit sa apeleze la persoane intermediare (de regula, apropiati, rude, vecini, angajati din spital, etc.), care sa-i recomande unui alt angajat/functionar din mediul spitalicesc, cu putere de influenta la nivelul functionarilor care iau deciziile, in privinta promovarii candidatilor la concursuri.

Candidatii primeau subiectele si rezolvarile, iar una din conditiile pentru ca un candidat sa poata fi ajutat sa promoveze concursul si sa obtina postul dorit era aceea ca persoana sa treaca de proba de scrisa cu nota minima, de 7,00, pentru lucrarea scrisa ramanea ca o dovada scriptica, in arhiva spitalului, in cazul unui eventual control cu privire la modul de desfasurare a concursului respectiv.

Asadar, obtinerea unei note minime de trecere la proba scrisa era o conditie obligatorie pentru ca un candidat sa poata fi sustinut de functionar sa obtina postul vacant, in schimbul unei sume de bani.

Ulterior, promovarii probei scrise, candidatul agreat era asigurat de functionar, in schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, ca va fi declarat admis la probele de interviu si practica, indiferent de alti eventuali candidati care ar fi obtinut si ei nota minima de trecere la proba scrisa.

Doina Federovici a declarat miercuri, dupa descinderile DNA la CJ Botosani si PSD Botosani, ca a pus la dispozitie toate documentele. ”Nu au fost ridicate documente, alte inscrisuri, le-am pus la dispozitie tot ce au solicitat dumnealor”, a spus Doina Federovici.

Intrebata de ce este vizat sediul PSD Botosani de aceasta ancheta a DNA, ea a precizat: ”Probabil pentru ca am si calitate politica”. Ea a mentionat ca este vizata, din moment ce au venit la sediu.

”Este o procedura pe legislatia in vigoare, am pus la dispozitie toate documentele, au facut perchezitia de rigoare, nu s-au ridicat inscrisuri, vom vedea la final despre ce este vorba”, a mentionat Federovici.

Intrebata daca stie despre spagi pentru angajari, ea a raspuns: ”Nu am cunostinta despre asa ceva”.

Procurorii DNA au efectuat miercuri perchezitii la la Spitalul Judetean Botosani, Consiliul Judetean Botosani, PSD Botosani si la primaria Saveni. Vizata este chiar sefa CJ Botosani, Doina Federovici, aceasta fiind si sefa organizatiei nationale de femei a PSD.

Procurorii au indicii privind incasarea de spagi pentru angajari la spitalul judetean. Acestea erau intre 2.000 de euro si 15.000 de euro. Aproximativ 20 de persoane au obtinut recent posturi scoase la concurs la spitalul judetean Botosani.

Spitalul este in subordinea CJ Botosani.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: