Problema demografică a UE devine tot mai mare: Până în 2050, populația aptă de muncă va scădea puternic

Sursa foto: Unsplash

Până în 2050, populația aptă de muncă din Uniunea Europeană va scădea cu 20%, iar schimbările demografice vor afecta puternic piața forței de muncă, ceea ce va face ca realizarea unor reforme să fie imperioasă, iar migrația să joace un rol dominant în productivitatea economiilor statelor membre.

În medie, cele mai mari patru economii ale UE – Germania, Franța, Italia și Spania – ar avea nevoie de fluxuri între 100.000 și 500.000 de migranți pe an pentru a putea menține populația activă la nivelurile actuale, estimează Allianz Research.

În ceea ce privește Grecia, se estimează că în următorii 25 de ani populația cu vârstă aptă de muncă va scădea cu 25% – 29%. Competiția globală pentru atragerea de migranți calificați se va intensifica pe măsură ce populația de vârstă activă se va diminua în principalele țări-sursă, cum ar fi cele din Europa de Est, arată o analiză a publicației elene Kathimerini, preluată de Rador Radio România.

Concret potrivit unui studiu Allianz Research, din cauza procentelui nașterilor care se menține la un nivel scăzut, populația din majoritatea țărilor UE este de așteptat să îmbătrânească și să scadă în următorii ani. Deoarece generația baby-boomers (cei născuți între 1946-1964) este deja la vârsta de pensionare sau se apropie, iar următoarele generații mai tinere sunt „mai reduse numeric” din cauza natalității scăzute, schimbările demografice amenință să agraveze deficitul de forță de muncă calificată. În acest context, imigrația reprezintă adesea o soluție simplă de atenuare a impactului schimbărilor demografice asupra pieței muncii, ceea ce contribuie și la reducerea poverii financiare asupra sistemelor sociale, întrucât imigranții sunt în general mai tineri decât populația țărilor gazdă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL