Procedura de decontare pentru producțiile cinematografice, aprobată de Guvern

Raluca Turcan
Raluca Turcan/FACEBOOK/GUVERNUL ROMÂNIEI

Procedura de decontare pentru producțiile cinematografice a fost aprobată vineri de Guvern. Un nou apel de proiecte a fost anunțat pentru 2024.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că Guvernul a aprobat procedurile de evaluare a proiectelor şi de realizare a plăţilor, în cadrul schemei de sprijin pentru industria cinematografică.

Potrivit sursei citate, hotărârea aprobată de Executiv „consfinţeşte, de fapt, deblocarea” schemei de sprijin pentru industria cinematografică din România.

Ea a subliniat că asigurarea funcţionalităţii acestei scheme de sprijin reprezintă o obligaţie asumată prin programul de guvernare. Schema a fost aprobată în anul 2018, dar a funcţionat „fără un cadru legal definit complet”, a menţionat Raluca Turcan.

Peste 100 de proiecte depuse

„Producători şi investitori majori în această industrie au depus proiecte în speranţa respectării angajamentului statului faţă de investiţiile pe care ei le-au făcut, şi anume de rambursare a unei părţi de cheltuieli care au intrat în economia României.

Din anul 2018, până în momentul de faţă, au fost depuse 138 de proiecte, dintre care 86 au fost aprobate în valoare de 505 milioane de lei, adică 101 milioane de euro.

Până în acest moment, Ministerul Culturii a preluat:

  • 31 de cereri de plată în valoare de 138 de milioane de lei
  • 12 proiecte deja aprobate pentru finanţare, care aşteaptă semnarea acordurilor de finanţare
  • 24 de proiecte aflate în analiză.

Aceste cifre, dincolo de faptul că arată un număr de investitori şi o datorie a statului faţă de aceşti investitori, subliniază de fapt cât de aşteptată era această schemă de ajutor de stat. România este ultima ţară din Uniunea Europeană care nu aplica o schemă de motivare a marilor investiţii în cinematografie”, a precizat ministrul Culturii.

Penalități plătite de stat

Ea a menţionat că, în baza hotărârii de guvern, până pe 31 decembrie vor fi efectuate plăţile pentru deciziile definitive în instanţă.

Până în momentul de faţă există cinci sentinţe definitive în valoare de 5,5 milioane de lei, iar alte 12 se află în etapă de recurs.

„Pentru fiecare zi pe care am parcurs-o de la momentul la care s-a preluat această schemă de către Ministerul Culturii de la Ministerul Antreprenoriatului, statul român, pentru deciziile definitive, a plătit penalităţi”, a explicat Raluca Turcan.

Un nou apel de proiecte, în 2024

Potrivit acesteia, în 2024 se vor realiza în paralel plăţile pentru proiectele aprobate şi aflate în evaluare din anii precedenţi. Va fi deschis şi un nou apel de proiecte.

„Pentru funcţionalitatea acestei scheme de ajutor de stat exista o aşteptare uriaşă. În discuţii pe care le-am avut cu investitori de profil, în România se anunţă doar începând de anul viitor investiţii de peste 200 de milioane de euro”, a precizat Turcan, potrivit Agerpres.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL