Profilul votanților AUR. Cătălin Dumitru, consultant politic: „Un public care poate fi manipulat prin informații false”

Cătălin Dumitru la Puterea Știrilor
Cătălin Dumitru la Puterea Știrilor. Sursa foto: PS NEWS

Invitat în studioul Puterea Știrilor, consultantul politic Cătălin Dumitru, expert în comunicare, a reacționat după ce partidul AUR a provocat din nou violențe la un protest organizat la Parlament. „Președintele AUR are un vis frumos, un fel de copie mult mai slabă a atacului asupra Capitolului”, este de părere consultantul politic Cătălin Dumitru, care a adăugat și că George Simion „visează să facă acest tip de protest în care să preseze cumva Parlamentul într-un mod agresiv”.

„Președintele AUR are un vis frumos, un fel de copie mult mai slabă a atacului asupra Capitolului. Visează să facă acest tip de protest în care să preseze cumva Parlamentul într-un mod agresiv. Sigur, în istoria noastră au mai existat astfel de proteste când minerii au intrat în Parlament, un atac la democrație. Și ceea ce s-a întâmplat astăzi pare la fel, pentru că nu respectă regulile normale de protest normale, într-o țară care s-a mai așezat un pic față de perioada în care veneau minerii.

Sunt spații de proteste, există locuri unde poți să-ți spui nemulțumirea, unde toată lumea e safe și nu pățește nimeni nimic. În cazul acesta, iată că de fiecare dată linia roșie se depășește încă o dată. AUR are un public care nu se informează, care nu e interesat de ceea ce circulă ca informație reală în spațiul public, ci mai degrabă de atitudinile pe care le are acest partid. Și da, care se uită la televizor, fie să vadă divertismentul pe care îl vinde acest partid, fie să vadă agresivitatea pe care o manifestă. Cumva să-și consume propriile nemulțumiri prin emoții, nu prin informație. Și atunci, un capăt de știre, de informație de tipul acesta << se vând copii. România vinde copii sau fură copii>> este suficient pentru un votant AUR care nu e interesat dacă e adevărat, dacă nu e adevărat, ci mai degrabă interesat să se facă ceva, să protestăm, să urlăm, să țipăm pentru ceva, ceea ce nu știm dacă chiar s-a întâmplat așa”, a declarat consultantul politic Cătălin Dumitru.

Profilul votanților AUR

„Asta este baza sau miza celor care decid comunicări de genul ăsta. Baza AUR este, într-adevăr, pe de altă parte, publicul cel mai neinformat, și este evident și din felul care se manifestă. Un public care poate fi manipulat prin informații false. Informații false de tipul ăsta de care ați văzut. Adică un om cât de cât cu picioarele pe pământ este conștient că trebuie să ai mult mai multe informații să faci afirmația că există o lege care te ajută să furi copii români. Totuși, trebuie să păstrăm niște proporții. Iată că aceste proporții nu sunt păstrate tocmai pentru că există o audiență pentru asta și audiența asta e construită pe multă minciune, multă dezinformare și în general un soi de divertisment politic, dacă vreți.

Sunt foarte periculoase lucrurile acestea. Dacă vă uitați, de fiecare dată când apare un pericol extremist puternic și care generează după aia suferință – și în istorie avem cazurile astea- toată lumea ia râs pe cineva care face un bullying la început sau face un gest peste limită. Uite că nu îl luăm în seamă o zi, nu îl luăm în seamă două zile și pe urmă vine și înjură sau scuipă un alt politician. Ceilalți râd, pentru că nu e din partidul lor. Și uite așa, ușor-ușor ajungem ca după patru gloanțe să ne trezim cu o mitralieră, două, trei. De ce? Pentru că, de fapt, acești lideri sunt catalizatori pentru mase și aceste mase sunt catalizate de anumite mesaje”, a precizat Cătălin Dumitru, la Puterea Știrilor.

Manipulare marca AUR

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat recent un proiect de lege care încearcă să ajute copiii din medii defavorizate. Concret, inițiativa are ca scop prevenirea separării copilului de familiile din medii vulnerabile care nu își permit creșterea acestuia din considerente financiare. Așa cum arată și Ministerul, citând datele Eurostat, 8 din 10 copii români din familii vulnerabile nu au mâncare, haine sau încălțăminte.

Obiectivul legii este tocmai de a preveni separarea copilului de familie, fiind o mână întinsă părinților aflați în situații dificile. Potrivit Art. 1 din lege prevenirea separării copilului de familie, are la bază următoarele coordonate: „a) promovarea principiului interesului superior al copilului și a respectării drepturilor copilului; c) promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menținerii în familie a copilului expus riscului de separare de familie”.

Prin urmare, legea spune clar care sunt prioritățile, respectiv drepturile copilului și prevenirea separației acestuia de familie. Mai mult, așa cum menționează Ministerul Familiei, în redactarea legii acesta fost deschis la propuneri venite din partea terților: „Nici un text nu este perfect și oricând pot fi aduse modificări pentru a-i sprijini și mai mult pe copiii României. Avem toată deschiderea pentru a face împreună, toate forțele politice din Parlament și societatea civilă, o lege mai bună”.

Cu toate acestea, AUR încearcă în mod activ să submineze acest proiect de lege, organizând proteste în stradă, care astăzi au devenit violente, și făcând propagandă pe rețelele de socializare. Narativul AUR poate fi rezumat în câteva cuvinte: Statul încearcă să fure copiii din familiile sărace prin proiectul de lege inițiat de Ministerul Familiei. Cu alte cuvinte, liderii AUR nu face decât să întoarcă pe dos adevărata semnificație a legii, adăugând tipicele teorii conspiraționiste și alarmând publicul cu scopul de a-l întoarce împotriva acestei legi. AUR ne spune prin vocile sale dominante că statul încearcă să fure copiii din familiile sărace, sperând să capitalizeze electoral de pe urma panicii publicului.

Citiți detalii aici

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL