Progres important în lupta împotriva unui cancer rar şi agresiv

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Un tratament inovator a crescut semnificativ rata de supravieţuire a persoanelor cu mezoteliom malign, un tip de cancer rar, dar care progresează rapid ducând la deces, cu puţine opţiuni de tratament eficiente, potrivit rezultatelor unui studiu clinic desfăşurat de Universitatea Queen Mary din Londra.

Rezultatele au fost publicate joi, în revista JAMA Oncology. Studiul clinic de fază III, condus de profesorul Peter Szlosarek de la Queen Mary, a dezvăluit o descoperire importantă în tratamentul mezoteliomului pleural malign (MPM), o formă rară şi adesea rapid fatală de cancer, cu opţiuni terapeutice limitate. Studiul ATOMIC-meso, un studiu randomizat, controlat cu placebo, efectuat pe 249 de pacienţi cu MPM, a constatat că un tratament – care combină un nou medicament, ADI-PEG20, cu chimioterapia – a crescut supravieţuirea mediană a participanţilor cu 1,6 luni şi a crescut de patru ori supravieţuirea la 36 de luni, în comparaţie cu placebo-chimioterapia.

Rezultatele sunt semnificative, deoarece MPM are una dintre cele mai mici rate de supravieţuire la cinci ani dintre toate tipurile de cancer solid, de aproximativ 5-10%. Această abordare inovatoare marchează prima combinaţie reuşită de chimioterapie cu un medicament care vizează metabolismul cancerului, dezvoltată pentru această boală în ultimii 20 de ani. MPM este un cancer rar, agresiv, care afectează mucoasa plămânilor şi este asociat cu expunerea la azbest.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: