Promisiuni electorale, lipsuri generale. Doar 42% dintre localitățile din țară au sistem de canalizare

Sursa foto: Facebook

2024 este anul în care se dau cele mai multe lupte electorale. Deja actualii primari, dar și cei care speră să prindă un astfel de fotoliu sunt în campanie. Merg prin localități, discută cu cetățenii și le promit multe, așa cum se întâmplă de fiecare dată din patru ani în patru ani. Promisiunile sunt multe, dar câte dintre ele sunt duse la bun sfârșit după ce ajung să conducă comunitățile din care fac parte? Unii își dau interesul, alții vin tot timpul cu aceleași proiecte și aruncă vina pe autoritățile centrale, pe lipsa de bani sau pe greaua moștenire. Un sfert din totalul unităților administrativ teritoriale din țara noastră nu au sistem de apa potabilă, 711 UAT-uri nu au sistem de apă potabilă. Aproape 23% din totalul localităților se descurcă greu și populația are acces la apa din pânza freatică, apă care, în foarte foarte multe cazuri, este contaminată cu fel și fel de bacterii.

Primarii sunt în campanie, la fel și președinții de Consilii Județene. Acești oameni ar trebui să găsească modalități de vă face viața mai ușoară, de a caută bani pentru proiecte și tot ei ar trebui să aibă grijă să nu vă lipsească nimic.

Avem 7 regiuni de dezvoltare, plus Capitala și județul Ilfov, iar fiecare regiune este compusă din mai multe județe. Astăzi vedem cifrele privind racordarea localităților din România la rețeaua de canalizare.

Începem tot cu zona care sta cel mai bine, cu precizarea că „cel mai bine” nu înseamnă că este excelent și că acolo curge lapte și miere, ci că lucrurile sunt diferite față de alte locuri din țara noastră.

Regiunea Vest stă cel mai bine la acest capitol. În cele 4 județe există 323 UAT-uri, din care 159 au servicii de canalizare. Asta înseamnă că aproape jumătate din locuitorii acestei regiuni beneficiază de sistem de canalizare.

Cele mai mari probleme sunt în Arad, Timiș și Caras Severin. Aici sunt 49, 47, respectiv 39 de unități fără un astfel de sistem.

rmătoarea regiune care stă binișor este Nord-Vest. Județele de acolo însumează 446 de UAT-uri, din care 248 beneficiază de sistem de canalizare. Asta înseamnă undeva la 55,6% din totalul regiunii, dar tot exista unități administrativ teritoriale cu probleme. În Bihor de exemplu sunt 53 de localități, iar în Maramureș și Salaj câte 37 de localități. Bihorul este unul dintre județele care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, dar cu toate astea vedem că nu stă bine la toate capitolele.

Regiunea Centru se află în topul celor 3 zone unde lucrurile stau cât de cât bine. În cele 6 județe sunt 414 unități administrativ teritoriale. Din acestea, 202 au sistem de canalizare, asta înseamnă undeva la 48%. La fel ca în regiunea Vest, și aici jumătatea dintre locuitori beneficiază de canalizare.

Cele mai mari probleme sunt în Mureș, unde 65 de localități nu au așa ceva, apoi Alba cu 44 de UAT-uri și Brașov cu 33.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: