R. Moldova: Alegerile din Găgăuzia. Candidatul Partidului „ȘOR” și socialistul Grigori Uzun, cele mai multe voturi

IPN.MD

UPDATE, ORA 08.21

Candidatul Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul, și socialistul Grigori Uzun au acumulat cel mai mare număr de voturi în cadrul alegerilor Bașcanului Găgăuziei care s-au desfășurat duminică.

Conform datelor preliminare, prezentate de organele electorale din autonomie, Guțul a acumulat 14 890 de voturi, ceea ce reprezintă circa 26,5%. Uzun a fost susținut de 14 849 de voturi (26,4%), informează deschide.md.

Pe locul III s-a clasat Victor Petrov (9 132 voturi), fiind urmat de Dmitri Croitor (5 825 voturi), Nicolai Dudoglo (5 059 voturi), Serghei Cimpoeș (3 231 voturi), Mihai Formuzal (1 969 voturi) și Serghei Cernev (1 301 voturi).

UPDATE, LUNI, ORA 07.11

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, pe listele electorale au fost incluse 92 519 persoane. Au votat 57 019 persoane. Astfel, prezența la vot a fost de 57,8%.

Pentru ca alegerile bașcanului să fie valabile, prezența alegătorilor a trebuit să fie mai mare de 50%

24% dintre cetăţenii Găgăuziei au votat pentru candidatul Grigorii Uzun, iar 22% dintre cetăţeni pentru candidatul Victor Petrov. Sunt datele after-poll-ului realizat de compania „Intellect Group” în colaborare cu asociaţia SPERO, la alegerile Bașcanului din Găgăuzia, informează newsmaker.md.

Câte 16% au votat pentru Dmitrii Croitor și Evghenia Guțul.

Grigorii Uzun este susținut oficial de PSRM, Victor Petrov – de către deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, iar Evghenia Guțul este candidatul partidului „Șor”.

UPDATE

La ora 21:00 s-au închis secțiile de votare pentru alegerile bașcanului și a doi deputați în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În cursul zilei, CEC al Găgăuziei nu a primit sesizări cu privire la incidente care ar fi putut afecta derularea alegerilor.

Potrivit datelor preliminare, pragul de participare la vot de 50% necesar pentru ca alegerea bașcanului să fie validată a fost deja depășit – până la ora 18.00, când prezența la vot era deja de 48,6%.

De menționat că, până la ora 15:00 pragul de prezență la vot de o treime din alegătorii din Chok-Maidan și Vulcănești de asemenea a fost depășit.

De acum începe numărarea voturilor în prezența observatorilor acreditați la alegeri.  Precum a anunțat anterior Comisia Electorală Centrală, pentru monitorizarea alegerilor au fost acreditați 75 de observatori internaționali. Membrii CEC a Găgăuziei vor anunța totalurile în cadrul unui briefing, în această seară, la ora 21:30.

Reamintim că în dimineața zilei, la ora 7:00, au fost deschise 65 de secții de votare în 26 de localități, pentru alegerea unuia dintre cei opt candidați înscriși în cursă: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

Până în prezent, bașcan al UTA Gagauzia a fost Irina Vlah. Ea nu a mai putut candida, întrucât a exercitat deja al doilea mandat consecutiv.

Potrivit legislației în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcția de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Știrea inițială

Astăzi, 30 aprilie, locuitorii din UTA Găgăuzia își aleg bașcanul. Până la ora 15:00, la alegerile bașcanului Găgăuziei s-au prezentat 38,6 % din alegători, ceea ce înseamnă 37.157 de persoane. Datele actualizate au fost prezentate de Comisia electorală de la Comrat.

Cea mai înaltă rată de participare a fost înregistrată în localitatea Budjac – 53,9%, urmată de Cotovscoe – 51, 3% și Cioc-Maidan – 49,5%.

Cei mai puțini alegători au venit la urnele de la Congazcic, rata prezenței fiind de 32,1 %.

Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetățeni din Găgăuzia, din cei peste 92 de mii înscriși pe listele electorale.

Cei opt candidați înscriși în cursă sunt Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

Tot astăzi au loc alegeri parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Este vorba despre Circumscripția nr. 9 Vulcănești și Circumscripția nr. 17 Cioc-Maidan. În acest sens au fost tipărite 5 314 buletine de vot.

Până în prezent funcția de bașcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislației în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcția de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL