Războiul din Ucraina și atacurile cibernetice din România. Șeful DNSC: „Am fi naivi să credem asta!”

Atacurile cibernetice din România s-au intensificat, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Ba mai mult, aceste atacuri au început să fie din ce în ce mai dese, chiar și înainte de începerea efectivă a invaziei Federației Ruse în Ucraina. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Dan Cîmpean, şeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, a susținut că „ar fi naiv să credem sau să ne imaginăm că, având un război hibrid la graniță, riscurile din punct de vedere cibernetic, pentru România, pentru organizații din România, sunt unele scăzute” .

„S-au întețit atacurile cibernetice din România, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Da, absolut, chiar și înainte de începerea efectivă a invaziei Federației Ruse în Ucraina. Volumul și tipul de atacuri sau diversificat. Este o creștere susținută, o pot spune, dar nu spectaculoasă, nu exponențială. Dar ar fi naiv să credem sau să ne imaginăm că, având un război hibrid la graniță, riscurile din punct de vedere cibernetic, strict legate de acest război, pentru România, pentru organizații din România, sunt unele scăzute. Nu, s-au ridicat, cu siguranță” a declarat Dan Cîmpean, şeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, la Puterea Știrilor.

 

 

Astăzi, România face faţă zilnic la un volum de 25.000- 50.000 de atacuri cibernetice

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a explicat faptul că atacuri cibernetice împotriva României au loc zilnic, numărul lor fiind între 25.000 și 50.000.

„În acest caz vorbim de un atac de tip ransomware. Datele din aceste spitale au fost criptate,  în momentul de față, de când sunt plecate echipele tehnice pe teren, se lucrează ca acestea să fie deblocate în cel mai scurt timp posibil. Este unul dintre cele 25.000 de atacuri cibernetice care au loc în fiecare zi împotriva României și care a funcționat. Este foarte important să vedem care este cauza care a dus ca acest atac să fie și eficient, dacă este o eroare umană, dacă este o eroare de sistem sau una tehnică.

Și, din acest punct de vedere, urmează să fie pusă la punct, atât infrastructura acelor spitale, cât și, din perspectiva noastră, ca și stat, să avem cele mai noi tehnologii în materie de securitate cibernetică care vin o dată cu implementarea serviciilor de cloud guvernamental, pe care, în urma negocierilor pe care le-am purtat cu cei din Comisia Europeană, am reușit să le aducem din 2026, când erau previzionate în 2024. Din acest punct de vedere, putem spune că odată ce vom avea sistemele integrate în cloud-ul guvernamental, vom avea un nivel sporit de securitate cibernetică pentru ele. Până atunci, ceea ce am stabilit deja cu industria, cu European Cybersecurity Competence Centre and Network, care este singura agenție guvernamentală europeană cu sediul în țara noastră, am reușit să facem un ghid foarte clar de bune practici și de reguli pentru fiecare angajat din administrația publică. Asta în contextul în care majoritatea atacurilor cibernetice care au succes sunt cauzate dintr-o eroare umană. Și vă dau un exemplu foarte simplu: cineva folosește parole foarte slabe, nu le actualizează, le lasă la dispoziția altor persoane, accesează anumite link-uri care sunt contaminate cu un program malware, conectează dispozitive personale la rețeaua instituției și astfel se poate ajunge la vulnerabilitatea întregii rețele, ca și în cazul celei de la Camera Deputaților”, a declarat ministrul Digitalizării, la Puterea Știrilor.

„Suntem într-o formă de război hibrid”

„Vreau ca oamenii care lucrează cu sisteme informatice să fie asumați, inclusiv prin semnătura lor, în contractul pe care-l încheie cu administrația care l-a angajat și să aibă o responsabilitate clară pentru protecția datelor. Pentru că, dacă un angajat nu respectă niște reguli, ajungem ca în fiecare zi să avem atacuri cibernetice care reușesc, blocăm România. Media zilnică pentru anul 2024 este între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice. Procentul acestor atacuri care și reușesc e foarte redus, sub 10% pe zi, depinde de amploarea lui, dar e un procent destul de redus.

Ce e mai important de spus e faptul că suntem într-o formă de război hibrid, chiar dacă războiul fizic e departe de noi. Ne confruntăm cu această provocare nouă dată de securitate cibernetică, care nu mai e un lux, e o necesitate pentru orice entitate publică și privată din România, și inclusiv pentru noi, ca persoane fizice”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: