Realitatea bate legea: transportul gratuit al elevilor a rămas de căruță

Elevi ai Colegiului Naţional 'Sf. Sava
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul e repetent la banii de abonament! Zeci de mii de elevi din întreaga țară își plătesc drumul spre școală din propriul buzunar, deși, conform legii, toți beneficiază de transport gratuit. Motivul? Banii sunt blocați în hățișul unei legislații găunoase și al birocrației.

La mai bine de trei luni de la începerea școlii, elevii navetiști din mai multe județe ale țării nu au asigurat transportul gratuit, așa cum prevede legea. Ca să ajungă la ore, aceștia își plătesc singuri abonamentele la microbuz. Din cauza unei legislații găunoase și a birocrației în care România se afundă din ce în ce mai adânc, banii pe care statul român ar trebui să-i plătească pentru acești copii sunt blocați fie la Ministerul Educației, fie la Consiliile Județene. Cum de am ajuns într-o asemenea situație?

 

Ce spune noua lege a Educației

Noua lege a Educației, care a intrat în vigoare în septembrie anul acesta, spune clar: „Toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație“. Mai mult, pentru elevii navetiști care nu au în localitate servicii de transport public, este prevăzută o sumă forfetară. Concret, legea face referire la copiii care locuiesc în zone izolate, unde nu este asigurat transportul public.

Practic, vorbim despre elevii care nu au fizic cu ce să ajungă la școală. Prin satul lor nu trece niciun autobuz. Aceștia sunt, așadar, nevoiți să meargă, uneori, și până la 10 kilometri pe jos pentru a ajunge la ore. Alții, mai norocoși, sunt transportați de părinți cu căruța sau mașinile personale. Acestora li se va deconta transportul. Și, deocamdată, doar lor.

 

Autoritățile române: „Nu ne-am gândit la asta!“

În realitate, în multe zone din țară, legea nu poate fi pusă în aplicare. „S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate cred că în toate județele avem această situație“, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, există județe unde Consiliile Județene nu au încheiat contracte cu operatorii de transport.

Prin urmare, aceștia din urmă nu pot acorda gratuitate elevilor pentru că nu le decontează nimeni banii. Așa că elevii sunt nevoiți să-și plătească din propriul buzunar abonamentele. Însă, acești bani trebuie, într-un fel sau altul, recuperați. Este vorba despre o sumă forfetară care să le acopere cheltuielile. Elevii au aflat că, deocamdată, acest lucru nu se poate. Motivul? Astfel de situații nu au fost prevăzute în noua lege. Doar cei care nu au transport public în localitate pot să-și recupereze banii.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: