Recolta de vin din UE 2023 – Scădere generală, cu unele excepții

Sursa foto: pixabay

Recolta de vin din UE 2023 arată o scădere în principalele țări producătoare: Spania, Italia și Germania. Cu toate acestea, se observă o creștere în Franța și Portugalia care le plasează pe primul loc. Rezultatul recoltei din 2023 a scăzut față de 2022, cu un total de peste 150 milioane hl fiind și o scădere de -5,5% față de media pe 5 ani, potrivit vinum.eu

Din cauza schimbărilor climatice și anume: o iarnă uscată, furtuni de grindină, inundații și un sezon de primăvară ploios, s-a observat o scădere bruscă a producției și în alte țări producătoare europene precum Austria (-6%), Grecia (-23% ), Croația (-31%) și Slovacia (-20%) față de 2022.

Recolta de vin din UE 2023

Estimari 2023 pentru principalele tari UE producatoare de vin
Estimari 2023 pentru principalele tari UE producatoare de vin

 

Reflectând asupra nivelurilor estimate de producție și a recoltei de pe piață, președintele Grupului de lucru pentru vin de la Copa și Cogeca, Luca Rigotti, a comentat:

„De câțiva ani încoace, sectorul se confruntă cu provocări majore, nu în ultimul rând cu consecințele pandemiei de Covid, evenimentele climatice și creșterea bruscă a costurilor de producție, la care, trebuie să adaug, o creștere semnificativă a dobânzilor. Cu toate acestea, cultivatorii europeni continuă să facă performanță și să-și arate rezistența.”

Franța, producătorul de vin, pe locul întâi în Europa, în 2023

În 2023, Franța a devenit primul producător european de vin cu o producție estimată la 45 Mhl, echivalent cu o creștere de 1,47% față de anul precedent. Strugurii din Franța au fost totuși afectați de mucegai și secetă mai ales în sud, dar s-a reușit să se rămână “în picioare” datorită măsurilor de criză puse în aplicare, cum ar fi ajutoarele de distilare.

Portugalia, creștere a producției de vin

În Portugalia, s-a observat o creștere de 8,6%, cu o producție cu puțin sub 10 Mhl, care s-a datorat instituirii măsurilor de distilare. Creșterea se explică și prin faptul că recolta din 2022 a scăzut cu 8%, ceea ce a egalat totalul producției.

Italia pierde poziția de lider pentru prima dată în ultimii 7 ani

Pentru prima dată în șapte ani, Italia a pierdut locul întâi ca producător de vin. Italia are o producție estimată la 43,9 Mhl, ceea ce a reprezentat o pierdere de 11,92% față de anul trecut. Ploile abundente de primăvară care s-au transformat în inundații în regiunea Emilia Romagna și episoadele abundente de mucegai, în special în centrul și sudul podgoriilor țării explică această scădere importantă.

Spania, al treilea producător european

Cu o producție estimată la 30,8 Mhl, Spania a rămas al treilea producător european în ciuda scăderii producției față de anul trecut (-14,42%). În condițiile meteo dure cu o toamnă, iarnă și primăvară secetoase și ploi abundente în ultima parte a primăverii, valuri de căldură în timpul verii și grindină, podgoriile spaniole au suferit foarte mult din punct de vedere al producției. Cu toate acestea, datorită umidității scăzute, vița de vie este relativ sănătoasă și oferă struguri de înaltă calitate.

Germania, pierderi de producție cauzate de costuri mari

În Germania, producția estimată a fost de 8,86 Mhl ceea ce a însemnat o pierdere de 2,1% a producției de vin din cauza inflației și a costurilor mari de producție pe întreg lanțul de aprovizionare. Pe de altă parte, nu s-au înregistrat scăderi semnificative din cauza condițiilor meteorologice, care au rămas destul de stabile.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: