Regele Spaniei l-a desemnat pe Alberto Nunez Feijoo în funcţia de premier

alegeri Spania PP
Sursa foto: Alberto Nunez Feijoo

Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat marţi pe Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular (PP), conservator, pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat preşedinta camerei inferioare a parlamentului, socialista Francina Armengol, informează Reuters.

Regele, care este şeful statului, a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanţii partidelor care au obţinut locuri în parlament la alegerile din 23 iulie, iar rezultatul discuţiilor a fost neconcludent în ceea ce priveşte susţinerea acordată la un viitor vot de învestitură.

„Vom da o voce celor peste 11 milioane de cetăţeni care doresc schimbare, stabilitate şi moderaţie cu un guvern care apără egalitatea tuturor spaniolilor”, a postat Alberto Nunez Feijoo pe platforma socială X, mulţumindu-i regelui pentru mandat.

Niciun partid sau bloc nu a obţinut o majoritate absolută în alegerile generale anticipate, convocate în timp ce Spania deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, informează news.ro.

PP-ul lui Feijoo a obţinut însă cele mai multe locuri – 137 – şi are până acum sprijinul a încă 35 de deputaţi, inclusiv al formaţiunii de extremă-dreapta Vox, adică un total de 172 de susţinători.

Feijoo va avea nevoie de sprijinul a 176 de parlamentari din cei 350 de deputaţi ai camerei inferioare pentru a obţine învestitura pentru funcţia de premier sau, în caz contrar, de o majoritate simplă, cu mai multe voturi pentru decât împotrivă, în cadrul unui al doilea vot. Dacă va pierde din nou, regele va trebui să aleagă un nou candidat pentru funcţia de premier.

Liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, care nu a pierdut niciodată alegerile din Galicia, regiunea sa natală, a mizat pe reputaţia sa de om care poate că nu iese în evidenţă, dar care poate genera stabilitate şi siguranţă, ceea ce ar este pe placul unora dintre alegători, spun experţii.

Anterior, marţi, şeful interimar al guvernului, socialistul Pedro Sanchez, a declarat că el crede că partidul său de stânga va putea „să adune sprijinul parlamentar necesar” pentru a forma un guvern. Într-o demonstraţie de forţă a blocului de stânga, săptămâna trecută, socialiştii lui Sanchez au reuşit să-şi impună candidatul la funcţia de preşedinte al camerei inferioare, după ce partidul Vox nu a sprijinit candidatul PP, ci a avut propriul candidat pentru această funcţie, iar socialiştii au primit sprijinul partidului care îi reprezintă pe separatiştii catalani.

Noua preşedintă a adunării, socialista Francina Armengol, a fost lider al regiunii catalanofone din Insulele Baleare din 2015 până în iunie 2023 şi a condus o coaliţie cu partidul de stânga dură Podemos şi cu un partid înfrăţit cu separatiştii catalani Esquerra Republicana (ERC). Numirea ei a fost văzută ca un semn din partea partidelor regionale mai mici, de al căror sprijin va avea nevoie Sanchez într-o potenţială candidatură în cazul în care Feijoo ar eşua. Printre aceste partide se numără ERC şi un alt partid separatist catalan, Împreună pentru Catalonia (Junts).

În cazul în care niciun candidat nu îşi asigură o majoritate în termen de două luni de la primul vot, trebuie convocate noi alegeri.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL