Regizorul Cristian Mungiu, decorat de Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”

Sursă foto: Facebook/ Maia Sandu

Preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, i-a oferit „Ordinul de Onoare” regizorului român Cristian Mungiu. Distincţia i-a fost înmânată la Cahul, acolo unde Cristian Mungiu a vorbit despre cartea sa. Lucrarea este despre bunica regizorului. Aceasta s-a născut la Cahul, după care s-a refugiat la Iaşi, scrie newsmaker.md.

Mungiu a fost decorat „în semn de înaltă apreciere a activităţii de creaţie, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea artei cinematografice şi în afirmarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional, precum şi pentru contribuţie substanţială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova şi România”.

Decretul prezidenţial a fost semnat pe 14 martie 2024.

Maia Sandu i-a înmânat ordinul lui Cristian Mungiu la Cahul, acolo unde potrivit preşedintei s-a născut bunica regizorului.

„Unele cărţi vin direct spre suflet, îţi rămân în minte şi te fac să petreci timp gândindu-te la eroii lor, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existenţiale. „Tania Ionaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărţi. Cu o scrupulozitate şi o atenţie pentru detaliu, dar şi cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieţii bunicii sale născută în 1916 la Cahul şi apoi, refugiată din calea războiului la Iaşi. Am fost impresionată să ascult această istorie şi pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, şi-a adus bunica la locul unde s-a născut”, a scris Maia Sandu pe reţelele de socializare.

„Cu sentimentul că am săvârşit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului şi scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate şi metabolizate. Pentru atenţia cu care se îndreaptă spre cineaştii noştri şi sprijinul său necondiţionat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul şi „în prospecţie”, privind oraşul cu ochi de regizor. Aşteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis preşedinta.

Cristian Mungiu, regizor şi producător, s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat Literatura engleză la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 şi-a luat licenţa în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007).

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: