Reguli clare pentru bone, menajere și alți prestatori casnici: programul maxim de lucru și plata

Sursă foto: Freepik

Legea privind activitatea și plata prestatorului casnic a intrat în vigoare la 1 ianuarie, în prezent fiind operaționalizată și platforma electronică în care sunt înregistrate bnele, menajerele, etc.

La solicitarea „Adevărul” Ministerul Muncii a făcut o serie de precizări privind aplicarea legii prestatorului casnic anunțând că sistemul informatic, echipamentele, instruirea personalului ANOFM au costat 17,227 milioane de lei și a fost cofinanțat din PNRR.

Pentru punerea în aplicare a Legii nr. 111 / 2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic conform art. 13, a fost încheiat Contractul nr. 1370/15-09-2023 privind achiziționarea de „Servicii de implementare sistem integrat” (servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente, software de bază și instruire) în valoare de 17.227.213,50 lei, inclusiv TVA, iar în perioada 27 – 29.12.2023 a avut loc instruirea personalului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru utilizarea și administrarea sistemului”, a informat Ministerul Muncii la solicitarea „Adevărul”.

Proiectul este cofinanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 13 Reforme Sociale, jalonul 397, Investiția 3 privind punerea în funcțiune a unei platforme digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici.

Legea nr. 111 / 2022 reglementează desfășurarea activităților casnice ocazionale de către o persoană fizică – prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice – beneficiar casnic, în schimbul unei remunerații acordată exclusiv sub formă de tichete de activități casnice în valoare de 15 lei.

Acestea sunt cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate. „Și angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii”, a adăugat ministerul.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL