Restaurarea bojdeucii lui Creangă. Alexe: „Ne-am fi bucurat dacă Ministerul Culturii ar fi finanțat lucrarea”

Costel Alexe - Puterea Știrilor

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susține că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a respectat întocmai proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi. Costel Alexe a răspuns, în acest context, și criticilor și glumelor lansate în spațiul public pe această temă.

Şeful CJ Iaşi a dezvăluit că, în anul 2018, Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps, apa se infiltra, iar muzeul risca să se prăbuşească.

„Nu există nicio urmă de termopan, gresie, faianță, calorifere sau aere condiționate”

„ Aș vrea să vă spun și dvs. și, evident, celor care ne urmăresc în 2018, acum 4 ani de zile sau acum 5 ani de zile, bojdeuca lui Creangă era încadrată la clădire aflată în risc de colaps sau precolaps. Practic, acolo pereți se surpau, acoperișul era plin de de găuri și infiltrație. Dacă acest proiect nu ar fi fost implementat de către Consiliul Județean cu fonduri europene, astăzi probabil că am fi vorbit despre bojdeuca lui Creangă ca și o clădire dărâmată. Vreau să subliniez cât se poate de clar: nu există niciun scandal. Noi avem astăzi o situație. Practic, opinia publică a semnalat emoțional, pentru că Bojdeuca lui Creangă este un monument cultural foarte important, mai ales pentru Iași, evident pentru întreaga țară. Trebuie să vă mărturisesc încă o dată: Consiliul Județean Iași a făcut tot ce i-a stat în putință să salveze acest monument cultural al nostru. A accesat fonduri europene, a pus la masă cei mai buni specialiști pe care i-a găsit în județul nostru sau în țară, a respectat toate procedurile de etapă, a accesat și, evident, a decontat lucrările.

Vreau să le spunem tuturor celor care ne urmăresc și tuturor românilor: proiectul a primit avizul Comisiei Zonale a Monumentelor și, evident, toți specialiștii în patrimoniu sau în restaurare, au dat avizul ca acest proiect să fie implementat. Vreau să le spunem încă o dată românilor: nu există nicio urmă de termopan, gresie, faianță, calorifere sau aere condiționate. Proiectul de restaurare a respectat toate rigorile. Imaginați-vă că inclusiv șindrila de pe acoperiș a fost făcută manual de meșterii populari, a fost bătută manual de meșterii populari. Și dacă cineva care își dorește să respecte adevărul istoric se uită la o poză de acum 30 de ani și la o poză de cum arată astăzi acoperișul este ireproșabil”, a declarat Costel Alexe, la Puterea Știrilor.

„Amfiteatrul era acolo”

„Iarăși, a apărut în spațiul public discuția de ce am construit un amfiteatru. Vreau să le spunem tuturor românilor. Amfiteatrul era acolo și acum 10 ani și acum 20 de ani și acum 30 de ani există și astăzi și practic respectă aceleași dimensiuni. Ceea ce ne-am propus prin acest proiect a fost să consolidăm versanții din zona Țicăului, pentru că ieșenii sau cei care locuiesc în Iași știu foarte bine că este o zonă supusă alunecărilor de teren. Dacă nu s-ar fi intervenit la consolidare a versanților, noi practic astăzi nu am mai fi putut discuta despre bojdeuca lui Creangă peste 10 sau peste 20 de ani.  Lucrările care au fost efectuate acum respectă orice rigoare arhitecturală și mai ales de restaurare a patrimoniului”, a mai spus președintele CJ Iași.

„Ne-am fi bucurat dacă Ministerul Culturii ar fi finanțat reabilitarea”

Costel Alexe a susținut că o invită pe Ralua Turcan, ministrul Culturii, la inaugurarea Bujdeucii, programată în luna decembrie, după ce ministrul a anunțat că trimite Corpul de Control la Iași și a dat asigurări că „fiecare grindă din bojdeuca lui Creangă a fost dată jos, dusă la Palatul Culturii, restaurată și apoi montată înapoi”.

„Pe mine m-a bucurat că Ministrul Culturii a trimis Corpul de Control la Iași pentru că vă mărturisesc că astăzi am lansat o invitație publică și o așteptăm la inaugurarea bojdeucii lui Creangă pe data de 15 decembrie. Corpul de Control nu are cum să ajungă la Consiliul Județean sau la bojdeuca lui Creangă. Corpul de Control poate ajunge la tot o instituție din subordinea Consiliului Județean. Și aici ne referim la Direcția Județeană de Cultură, doar că acolo lucrează niște specialiști care împreună cu restauratorii de la INP sau de la Palatul Culturii s-au implicat în restaurarea bojdeuciil lui Creangă. Vreau să le spunem celor care ne urmăresc și, evident, tuturor românilor: fiecare grindă din bojdeuca lui Creangă a fost dată jos, dusă la Palatul Culturii, restaurată și apoi montată înapoi.

Eu am discutat cu specialiștii care se pricep în restaurarea patrimoniului cultural și cei care practic și-au adus contribuția la salvarea acestuia în Iași. Ministrul Culturii sau orice alt ministru are aceste instrumente la îndemână. Nu este nicio legătură directă între Consiliul Județean Iași și Ministerul Culturii. Ne-am fi bucurat dacă Ministerul Culturii ar fi finanțat reabilitarea și restaurarea patrimoniului cultural, pentru că mai avem astăzi în Iași monumente care sunt într-o continuă și avansată stare de de degradare.

Dar nu ne-a întrebat Ministerul Culturii sau Guvernul României dacă avem bani să le restaurăm. Am vorbit cu doamna Turcan, i-am spus că este foarte binevenită, și orice de orice coleg de la Ministerul Culturii sau orice entitate, tocmai pentru a clarifica în spațiul public faptul că restaurarea bojdeucii lui Creangă s-a realizat cu respectarea tuturor cerințelor atunci când vine vorba despre restaurarea patrimoniului cultural”, a conchis președintele Consiliului Județean Iași.

Ministrul Muncii trimite Corpul de Control la Iași

Amintim că ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat, luni, Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Tot luni, prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Prefectul ieşean susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL