Salariul mediu net a crescut în România! Domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Inquam Photos / Octav Ganea
Sura foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Institutul Național de Statistică anunță creșterea salariului mediu net în România.

Câștigul salarial mediu net în luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei, în creștere 1,6%, respectiv cu 73 de lei, faţă de luna octombrie 2023, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Câștigul salarial mediu brut a fost 7.766 lei, cu 257 de lei (+3,4%) mai mare decât în luna octombrie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (10.935 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.620 lei), scrie Agerpres.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,1%. În luna noiembrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, cu 15,8%, respectiv cu 15,7% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, iar între 7% şi 11,5% în fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: