Salvamari disperați. Turiștii români ignoră pericolele

steag rosu
Sursa foto: pixabay

Salvamarii au avut o zi grea luni și s-au declarat disperați, deoarece nu se pot înțelege cu turiștii care insistă să intre în mare, deși este arborat steagul roșu. Ei spun că oamenilor nu le pasă și că atunci când li se atrage atenția, aceștia argumentează că și-au plătit sejurul și vor să se distreze.

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, a povestit pentru Digi24.ro cum, în timp ce o persoană era resuscitată, alții se uitau, ignorau scena și intrau în apă. El afec apel la presă pentru a anunța turiștii să nu intre în apă, atunci când există pericolul să se înece.

„Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Ai noștri turiști nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale”, a explicat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun.

El a mai explicat că turiștii au un singur argument: au dat bani și vor să se simtă bine. Salvamarii, în schimb, sunt disperați.

„Nu ai nicio problemă. Nu le pasă. Chiar dacă îi informezi că au dispărut oameni, nu le pasă, nu le este frică. Colegii mei, săracii, sunt disperați. Îi înțeleg perfect și îmi pare rău pentru ei. Sunt niște oameni minunați, dar avem și noi puterile noastre, mai mult nu putem să facem, că nu suntem zmei. Alergăm de dimineață până seara opt, zece kilometri pe plajă, ca să le fie bine turiștilor. Ei nu înțeleg asta”, a mai spus Vasile Borteș.

Trei persoane au murit înecate în Mamaia, după ce au fost resuscitate, iar o altă persoană e în stare gravă. Șapte persoane au fost surprinse de curenții puternici și duse în largul mării. Oamenii de pe plajă au făcut un lanț uman să îi scoată din apă, potrivit ISU Dobrogea. De asemenea, patru oameni luați de apă au fost scoși din valuri la Neptun, luni după-amiază.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL