Sărbătoarea Mărţişorului, marcată în străinătate de Institutul Cultural Român

Sursa:Meet Romania

Institutul Cultural Român marchează sărbătoarea Mărţişorului inclus în 2017 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei şi Republicii Moldova. Evenimentele de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară vor avea loc la New York, Stockholm, Varşovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneţia, Madrid, Chişinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma şi Londra.

Ambasada României la Nicosia, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcţia Relaţii Internaţionale, organizează în perioada 29 februarie – 3 martie, trei zile de ateliere de creaţie ale artistului iconar Radu Dincă. Misiunea diplomatică va organiza vineri, 1 martie, o expoziţie cu mărţişoare create de meşterul popular Radu Dincă, urmat de o recepţie la care vor fi invitate personalităţi din mediul cultural şi membri ai corpului diplomatic acreditat în Cipru.

ICR New York organizează la 1 martie, o seară de performance, poezie şi fotografie, care deschide şi o serie de proiecte speciale ce vor fi organizate de-a lungul lunii martie – Women’s History Month / Luna Femeii, în Statele Unite. Evenimentul aduce în atenţia publicului două artiste new-yorkeze, poeta româno-americană Anca Stuparu şi artista interdisciplinară de origine elveţiană Marie Christine Katz, şi este prilejuit de apariţia volumului bilingv (română şi engleză) de haikuuri şi fotografie „The Blade of Wordsˮ/„Tăişul cuvintelorˮ, semnat de cele două invitate şi publicat la începutul acestui an de Editura Curtea Veche. Seara va începe cu performance-ul „#DancingAloneWithMyShadowˮ al artistei Marie Christine Katz, apoi va continua cu lansarea propriu-zisă a volumului, urmată de un dialog între cele două protagoniste şi de o sesiune de autografe. Doamnele prezente vor primi mărţişoare din România.

ICR Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează pe 1 martie 2024, la Salón de actos al Academiei, un recital de pian susţinut de Raluca Ştirbăţ, în cadrul programului „România în muzicăˮ. La 2 martie, pianista va concerta la Barcelona, la Catedrala Bonamova. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Consulatele generale ale României, Republicii Moldova şi Bulgariei. ICR Madrid continuă seria de evenimente organizate cu ocazia Mărţişorului şi la 3 martie, la Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas din Madrid, unde va avea loc un atelier de confecţionare de mărţişoare, oferind copiilor cu vârste între 5-12 ani posibilitatea de a-şi dezvolta abilităţile creative, sub îndrumarea Anei Ropot, realizând diverse modele de mărţişoare. De asemenea, copiii vor afla legendele Mărţişorului, atât pe cea a Babei Dochia, cât şi pe cea a tânărului Mărţişor, care a redat Soarele lumii. Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei României în Regatul Spaniei.

ICR Paris va marca sărbătoarea Mărţişorului prin trei evenimente, organizate în parteneriat cu Ambasada României în Franţa şi Ambasada Republicii Moldova în Franţa. Astfel, la 1 martie, tinerii din Liga Studenţilor Români în Străinătate – filiala Paris vor oferi pariziencelor mărţişoare însoţite de o cartolină, explicând tradiţia Mărţişorului. Tot pe 1 martie, ICR Paris, Ambasada României în Franţa şi Ambasada Republicii Moldova în Franţa, în parteneriat cu Primăria arondismentului 17 din Paris, vor organiza un atelier de creaţie de mărţişoare, destinat publicului francez şi român, copiilor şi adulţilor. Sala de recepţii a Primăriei arondismentului 17 va găzdui 90 de participanţi la ateliere, care îşi vor crea propriile mărţişoare sub îndrumarea Cristinei Catană, artizan din Republica Moldova. De asemenea, ICR Paris, a găzduit, pe 28 şi 29 februarie 2024, o expoziţie de mărţişoare tradiţionale confecţionate de artizani din România şi Republica Moldova.

ICR Stockholm va sărbători tradiţia Mărţişorului printr-un eveniment organizat la sediul Institutului în 1 martie, împreună cu Ambasadele României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei de Nord în Regatul Suediei. Vor fi expuse mărţişoare din fiecare ţară participantă şi va avea loc un concert de muzică clasică, susţinut de Lidia Máté (soprană) şi Vlad Constantin Vişenescu (pian), doi tineri muzicieni români care studiază în Suedia. De asemenea, va fi proiectat un documentar de 15 minute, subtitrat în limba suedeză, despre simbolistica Mărţişorului în România. Asociaţia culturală „Artă şi Tradiţieˮ din România este partener al evenimentului.

ICR Istanbul, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea şi Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială din Turcia, va organiza, la 1 martie, la sediul Institutului, evenimentul „Semnificaţii şi tradiţii de Mărţişorˮ. În cadrul evenimentului, va fi prezentată o expoziţie de mărţişoare, iar meşterul popular Floarea Ţapor va organiza un atelier demonstrativ de confecţionare a acestora.

ICR Varşovia marchează tradiţia Mărţişorului printr-o campanie de diseminare a acestuia în rândul personalităţilor feminine, reprezentante ale instituţiilor de cultură, dar şi din mediul instituţional, diplomatic şi mass-media din Polonia. 100 de mărţişoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate istoricul, simbologia şi practicile din România privind data de 1 martie.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: