Scade inflaţia în zona euro. Economia a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Bancnote Euro / Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, dar rămâne în continuare afectată de dificultăţile persistente din Germania, arată o estimare preliminară publicată luni de Eurostat, informează Reuters.

Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters prognozau o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul. În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6%, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,5%.

În plus, Eurostat a revizuit uşor şi cifrele pentru primul trimestru, când PIB-ul zonei euro a stagnat, în condiţiile în care datele iniţiale vorbeau de o contracţie de 0,1%, ceea ce după o primă contracţie 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut ar fi însemnat că zona euro a intrat în recesiune tehnică.

Tot luni, Eurostat a publicat o estimare preliminară referitoare la evoluţia inflaţiei în zona euro în luna iulie. Conform acestei estimări, rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat scăderea în luna iulie, ajungând la 5,3%, de la 5,5% în luna iunie şi 6,1% în luna mai, ca urmare a unei noi scăderi a preţurilor la energie, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (10,8% în luna iulie, după un avans de 11,6% în luna iunie), urmate de preţurile la servicii (creştere de 5,6% în luna iulie, comparativ cu un avans de 5,4% în luna iunie) şi produse industriale (5% în iulie comparativ cu 5,5% în luna iunie). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 6,1% în luna iulie, după un declin de 5,6% în luna iunie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans 6,8% în iunie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Chiar dacă sunt departe de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date Eurostat ar putea să îi ajute pe oficialii BCE care susţin că inflaţia din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină, descrescătoare şi în consecinţă gardienii euro îşi permit să ia o pauză cu majorarea dobânzilor, cel puţin la următoarea lor reuniune de politică monetară din luna septembrie.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: