Scandalul Auchan. Cum explică PSD proiectul de taxare a caselor self service: „Statul are obligația de a reglementa piața și de a proteja consumatorii”

Deputatul social-democrat Gabriel Zetea a explicat, la „Puterea Știrilor”, cum a ajuns PSD să propună un proiect de lege prin care să suprataxeze supermarketurile care introduc case self service. „Având în vedere că în spațiul public s-a creat o dezbatere aprinsă și în special în mediul online, cred eu că clasa politică are obligația să vină cu soluții”, spus deputatul. „Dezbaterea aprinsă” s-a iscat după ce Auchan a anunțat că renunță la casele de cumpărături clasice , pe care le va înlocui cu case tip self checkout.

„PSD s-a inspirat dintr-un model belgian, în Belgia există o lege prin care cei care au supermarketurile, magazinele, cei care desfășoară comerț în domeniul alimentar de orice fel, în momentul care introduc exclusiv case de tip self service, au obligativitatea ca la un anumit număr de case de marcat să existe și niște reprezentanți care să îi ajute pe oameni. Nu doar pun acele case acolo, cine se descurcă se descurcă, cine nu, fiecare pe treaba lui. Trebuie să ajutăm acei oameni, mai puțin partea de impozitare, pentru că nu asta contează, că s-a discutat și despre impozit ca pe un salariat cu salariu minim în România, nu asta contează în mod special, ci de a asigura o tranziție, nimeni nu se opune până la urmă progresului tehnologic, el va veni că ne place sau nu ne place”, a declarat Gabriel Zetea la „Puterea Știrilor”.

PSD a propus, de asemenea, ca magazinele care folosesc exclusiv case self service să fie obligate să ofere și un discount consumatorilor, pentru că, până la urmă, „tu pui un consumator să facă munca pe care o făceai tu”, a adăugat social-democratul.

„Sper până la urmă să existe sprijin, pentru că statul are obligația de a reglementa piața și de a proteja consumatorii. Sigur, are obligația și de a face un cadru legal în care operatorii economici să obțină un profit legitim, de aceea până la urmă face o afacere pentru a obține un profit, dar în același timp trebuie să oferim și drepturi consumatorilor. Iar în momentul în care tu pui un consumator să facă munca pe care tu o făceai și îți reduci în felul acesta cheltuielile, noi am propus să existe și un discount pentru acest tip de case de self service pentru ca oamenii să fie cumva răsplătiți de către retailer”, a mai spus Zetea.

Deputatul PSD a precizat că un progres tehnologic real în privința caselor de marcat este acum în teste în Londra, însă avansul tehnologic trebuie să țină cont și de oamenii care ar rămâne, astfel, fără serviciu și ar îngroșa numărul șomerilor.

„Este astăzi un proiect pilot în Londra în care au eliminat inclusiv casele de tip self service. Ai intrat înăuntru, ai luat ce ai avut de luat din magazin, ai plecat afară, ți-a scanat datele biometrice și primești factură ulterior și îți ia banii direct din cont. Sigur, ajungem încet, încet acolo, dar există și reversul medaliei.

Ne uităm la Statele Unite, s-a discutat anul trecut și a fost o dezbatere întreagă în ceea ce privește introducerea mașinilor de transport care se conduc singure, există această tehnologie, pot să o facă, dar s-a luat decizia politică de a frâna introducerea unei astfel de mașini tocmai pentru că sunt sute de mii de șoferi care asigură transportul acesta de marfă de la coasta de est pe costa de vest și care ar fi intrat în șomaj, iar asta ar fi însemnat o bombă socială pe care statul american nu și-a permis și atunci a zis <<facem o oprire și o protecție socială>>”, a mai spus Gabriel Zetea.

Scandalul Auchan, oportunitatea PSD

După anunțul hipermarketului Auchan privind renunțarea la casele de cumpărături clasice și înlocuirea lor cu case tip self checkout, social-democrații se gândesc să vină cu o lege care să descurajeze acest lucru. Totul vine după ce mai mulți români s-au plâns că sunt nevoiți să își scaneze singuri produsele, iar pe rețelele sociale au apărut apeluri la boicot.

Sunt mai multe variante pe care le iau în calcul social-democrații pentru a încuraja păstrarea angajaților umani în supermarketuri, pe de o parte, și pentru a securiza veniturile pe care le încasează statul de la supermarketuri.

O variantă ar fi impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă self-pay.

O altă variantă ar fi reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele.

O a treia variantă propusă de social-democrați ar fi ca pentru un număr de case self-pay să existe și angajați care să-i ajute pe clienți.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: