Șeful Cancelariei premierului, detalii de culise despre discuțiile pe măsurile fiscale

Mihai Ghigiu

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu, prezent marți în emisiunea Puterea Știrilor, a răspuns la întrebările gazdei emisiunii, Marinela Angheluș. Pe tema măsurilor fiscale pe care le vizează Guvernul, există în spațiul public, declarații multiple, inclusiv din partea partidelor din Coaliția de guvernare și care nu sunt unitare.

Șeful Cancelariei spune că măsurile fiscale au la bază principii convenite, dar textul nu e încă agreat și publicat în transparență.

„Statul vrea să arate că e solidar cu mediul privat în acoperirea găurii bugetare”, declară Ghigiu.

Altfel, în mod firesc, în coaliție discuțiile sunt pe diferențele de viziune de dreapta versus viziune de stânga.

„Aceste aspecte trebuie armonizate. Se rezolvă când se discută cu bună credință. Eu cred că e un guvern responsabil”, declară Ghigiu.

Șeful Cancelariei repetă ceea ce a susținut și premierul Ciolacu în ieșirile publice: măsurile dure sunt de luat acum, altfel va fi mai dureros mai încolo pentru România.

„(luăm) Niște măsuri mai dure, dar, dacă nu le luăm acum, au efect dezastruos mai mare în viitor”.

Ce nu rezolvă România acum, va impacta negativ acesul la fondurile PNRR. Ghigiu e optimist că se va prevala interesul României. Există voci care comentează, dar

„Sunt optimist că se va ajunge la un consens în Coaliție”, spune el.

Declarațiile lui Mihai Ghigiu, la Puterea Știrilor:

„Da, dacă mergem pe zona bugetară, pe zona de instituții, într-adevăr, acolo principiile cel puțin au fost convenite. Așteptăm să vedem, deși am văzut în spațiul public diferite texte de ordonanțe de urgență ș.a.m.d, încă nu există un text care să fie agreat la nivelul coaliției și care să fie publicat în transparență. De asta, toată lumea care a insistat cu mesaje că desființăm instituții i-am rugat să aibă puțină răbdare și să vadă un text asumat, pus în transparență de Ministerul Finanțelor. Dar acolo sunt câteva principii clare: tăierea posturilor libere, reducerea numărului de membri în CA-uri, reducerea numărului de consilieri la diferite instituții ș.a.m.d. Există o serie de măsuri prin care statul vrea să arate că este cel puțin la fel de solidar ca mediul economic, ca mediul privat, în această împărțire a poverii în ceea ce privește gaura bugetară.

Fiind două partide cu două viziuni, nu neapărat diferite, dar cei de stânga au o anumită viziune, cei de dreapta au o anumită viziune – aici mai sunt o serie de aspecte care trebuie armonizate, dar eu sunt convins, la cum am văzut discuțiile în aceste zile, că se va găsi o soluție atâta timp cât se discută cu bună credință, pentru că dacă căutăm doar să câștigăm procente sau să ieșim la TV și să spunem <<noi dacă eram, făceam altfel>>, cred că ar fi trebuit să depășim acea perioadă. Cred că e un guvern responsabil. Situația economică nu este una roz, nu este una perfectă, dar nu este nici o catastrofă.

Trebuie să ținem cont că niște măsuri poate chiar mai dure, care nu sunt luate acum, vor avea un recul sau vor avea niște efecte pe termen lung mult mai dezastruoase sau mult mai grave decât dacă se iau măsurile astăzi. Și cel mai bun exemplu este ceea ce ține de deficitul bugetar. Guvernele anterioare și-au asumat un deficit pentru acest an și nu vorbesc de greaua moșteanire, că nu ăsta e subiectul, și-au asumat un deficit bugetar pentru acest an, dacă România nu se va ține de el, va fi penalizată inclusiv cu suspendarea fondurilor europene. Guvernul, în acest moment încearcă să negocieze o altă cifră, dar e clar că nu va fi cifra la care vom ajunge dacă nu luăm măsuri. Măsuri trebuie luate, care sunt cele mai bune măsuri, care sunt intervalele sau care sunt momentele la care trebuie luate, asta se discută la acest moment în coaliție.

Eu sunt mai optimist că se va găsi o soluție acceptată de ambele partide. Bineînțeles, vor fi voci care vor critica, nu pot să nu remarc și o să dau un nume, asta este, pe dl. fost prim-ministru Cîțu, care, mă rog, îl văd astăzi foarte vocal și foarte plin de idei. Mi-aș fi dorit să aibă aceste idei când era prim-ministru și să nu se împrumute la niște rate exorbitante sau să arunce cu bani pe cumpărarea de vaccinuri, milioane de doze de vaccin. Deci, după multe lupte, știți vorba aia românească, mulți viteji se arată”.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Mihai Ghigiu, șef al Cancelariei prim-ministrului, a confirmat și întâlnirea de la Palatul Victoria, pe această temă.

„Are loc o discuție între, atât membrii Guvernului, cât și reprezentanți ai coaliției, la Palatul Victoria. Este o întâlnire la care se discută măsurile fiscale, lucru care este și normal, mai ales că ne dorim să promovăm aceste măsuri fiscale, nu în această săptămână, dar cât se poate de rapid. N-aș putea să vă confirm cine a cerut această întâlnire, dar are loc și este cât se poate de normală până la urmă”, a declarat Mihai Ghigiu, în studioul Puterea Știrilor.

DETALII AICI: UPDATE Guvernul confirmă întâlnirea dintre Ciolacu și Ciucă de la Palatul Victoria

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL