Separatistul catalan Carles Puigdemont din Spania s-a stabilit în sudul Franţei

Carles Puigdemont i Casamajó
Sursa foto: Facebook /Carles Puigdemont

Separatistul catalan Carles Puigdemont, exilat în Belgia de peste şase ani pentru a evita justiţia spaniolă, s-a stabilit în sudul Franţei, au indicat surse din cadrul partidului său, Juntos per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxCat), notează AFP, scrie AGERPRES.

Potrivit surselor, care au cerut să rămână anonime, acum Carles Puigdemont locuieşte în valea Vallespir, în apropiere de graniţa cu Spania.

Puigdemont, care a transmis pe 21 martie că va fi din nou candidat la alegerile regionale din 12 mai din Catalonia, urmărește să facă campanie din această regiune de la graniţa cu Catalonia şi consideră că acest lucru reprezintă un pas către întoarcerea sa în Spania.

Aceasta va fi a treia oară când Carles Puigdemont candidează la alegerile regionale din Catalonia de la plecarea sa în exil, în 2017. Acesta nu a putut să îşi ocupe niciodată funcția din cauza mandatului de arestare emis pe numele său după încercarea eşuată de secesiune a Cataloniei din 2017, pe care a condus-o în calitate de preşedinte al regiunii, şi care i-a adus un mandat de arestare din partea instanţelor spaniole, aflat încă în vigoare.

Puigdemont a spus că se va întoarce în Spania dacă ar exista şansa de a fi ales preşedinte al Cataloniei de către parlamentul regional. „Dacă există o majoritate parlamentară care mă propune drept candidat la nominalizare, cu siguranţă voi părăsi exilul în acea zi pentru a participa la sesiunea plenară a parlamentului”, a spus Puigdemont.

Preşedintele catalan actual Pere Aragones, liderul partidului independentist Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), principalul rival al partidului lui Puigdemont, a anunţat săptămâna trecută că va organizara alegeri anticipate pentru Parlamentul Catalan pe 12 mai, luând prin surprindere pe toată lumea.

Anunţul a venit în ajunul adoptării la Madrid, de către deputaţii spanioli, a unei legi de amnistie pentru separatiştii implicaţi în declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei din 2017. Amnistia a fost condiţia sine qua non pusă de ERC şi mai ales de JxCat pentru a vota în favoarea renumirii socialistului Pedro Sanchez în funcţia de prim-ministru. În prezent examinată în Senat, legea amnistiei ar urma să fie adoptată definitiv spre sfârşitul lunii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: