Serbia: Amnistia a convins populația să predea peste 100.000 de arme deținute ilegal

armă
Sursa foto: Max Kleinen / Unsplash

Demersul autorităților sârbe de a oferi amnistie posesorilor de arme deținute ilegal care renunță la ele a dus ca un total de 108.833 arme să fie predate. Inițiativa vine după ce 18 persoane au fost împuşcate în două atacuri în masă comise în mai, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a poliţiei sârbe, potrivit agenţiei de presă Tanjug, scrie dpa.

Amnistia a expirat la miezul nopţii, după ce a fost prelungită anterior. Amnistia a însemnat că toți cei care au predat armele nu au fost puși sub acuzare pentru că au obținut sau deținut arme în mod ilegal.

Poliţia a comunicat că au fost predate aproximativ 82.400 de arme de mână, aproximativ 26.500 de mine şi alte dispozitive explozive, precum şi 4,2 milioane bucăţi de muniţie, notează Agerpres.

Serbia a fost puternic afectată de două atacuri mortale petrecute în urmă cu mai puţin de două luni. De atunci, zeci de mii de sârbi au ieşit la proteste masive săptămânale împotriva glorificării violenţei în mass-media.

La 3 mai, un elev de 13 ani și-a împuşcat nouă colegi şi un agent de securitate la şcoala sa din centrul capitalei Belgrad. A doua zi, un tânăr a ucis opt persoane cu arme de foc într-un sat de lângă Belgrad, între cele două atacuri neexistând nicio legătură.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: