Sesizări privind problemele la căminele groazei, trimise primăriei Voluntari încă din 2021

Sursa foto: Freepik

Cu un an și jumătate înainte de descinderile DIICOT la „azilele groazei”, aproape toate autoritățile locale și centrale cu atribuții în controlul centrelor sociale au primit reclamații despre nereguli sau chiar abuzuri la unul din centrele din Voluntari.

Centrul de Investigații Media și Buletin de București au făcut publice noi documente care arată că au făcut sesizări încă din octombrie 2021.

Primarul Florentin Pandele susține că nu a știut despre acestă situație. Crede că funcționarii din primărie i-ar fi ascuns adevărul, după cum a declarat la Realitatea TV.

Vecinii unuia dintre azilele groazei din Voluntari au scris Primăriei din oraș în octombrie 2021. Reclamau că vecinul lor a adus bătrâni și persoane cu dizabilități, dar și personal, într-o locuință fără să își anunțe vecinii că a deschis un centru social, așa cum cere legea. În noiembrie, localnicii reclamă alte probleme – centrul folosește o fosă septică neconformă și aruncă mizeria, ilegal, în canalizarea stradală. Sesizările au primit număr de înregistrare de la Primăria Voluntari, semn că funcționarii aveau primele indicii despre neregulile din azil.

Nu au fost singurele documente trimise la primărie. Însă edilul spune după izbucnirea scandalului că nu știa nimic.

Florentin Pandele, primarul din Voluntari: Nu e vina primarului de Voluntari că, într-un cămin privat, unde nu sunt atribuții de control din partea instituției primarului, nefiind atribuții, nu aveam cum să intrăm și nu am știut. Dacă aș fi știut, bunul Dumnezeu mi-e martor. Vă imaginați că un om sănătos la cap, dacă ar fi avut asemenea informații, nu ar fi luat măsuri?

În 2022, în lipsa răspunsurilor, vecinii azilului din Voluntari încep procesul împotriva Primăriei Voluntari. În cererea de chemare în judecată sunt invocate atât suspiciunile de abuzuri, cât și legătura fostei consiliere a ministrului Familiei, Gabriela Firea, soția primarului din Voluntari, cu întreaga afacere. Răspunsul primăriei, întocmit de Direcția Juridică, e semnat, printre alții, de primarul Florentin Pandele. Conform unui document emis de Direcția de Sănătate Publică Ilfov,

Primăria Voluntari a primit cererea de înregistrare a căminului în noiembrie 2021. Alte plângeri și suspiciunea unor abuzuri – din clădire se aud țipete, poliția și salvarea vin des, iar personalul e insuficient. Acum, șeful DSP Ilfov și-a dat demisia, iar ministrul Sănătății recunoaște controalele doar de formă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Ajungem să constatăm că atunci când facem un control, face fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituție pe bucata ei. De multe ori controlam hârtii, în loc să controlam evidențe.

Sesizări sunt trimise în aceeași perioadă, toamna lui 2021, și la Agenția pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, din subordinea Ministerului Muncii. După apariția datelor din dosar, conducerea instituției a fost destituită.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: