Sindicat al medicilor: Scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecinţe negative 

medic
Sursa foto: Pixabay

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) comentează, luni, noile măsuri fiscale luate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 faţă de anul trecut. Sindicaliştii apreciază că scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate.

”Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) sindicat medical naţional, susţine punctele de vedere ale Colegiului Medicilor din România (CMR) şi ale Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la noile măsuri fiscale luate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 faţă de anul trecut. Această nouă măsură fiscală luată de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienţi către Unităţile de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor unde se ştie deja, costurile asigurării asistenţei medicale sunt mai ridicate”, au transmis, luni, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit CFSMR, situaţia creată de către CNAS este în contextul în care există un deficit major de medici de familie, iar prin adoptarea măsurilor fiscale prezentate mai sus, va duce la creşterea şi agravarea acestui deficit.

”Din datele SNMF, reiese că 25% din medicii de familie au vârsta peste 65 de ani. În viitorul nu prea îndepărtat se aşteaptă la un val masiv de pensionări ale medicilor de familie, ceea ce va creşte semnificativ deficitul menţionat mai sus. Nu trebuie uitat că medicina de familie a fost supusă subfinanţării mulţi ani de zile. Medicina de Familie are după cum se ştie este şi o medicină preventivă. Cu situaţia creată de către CNAS, prin reducerea drastică a resurselor financiare va duce şi la scăderea acestui rol important al medicinei de familie. Valoarea punctului pentru o consultaţie la medicul specialist din ambulator pentru anul 2023 a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3”, au mai transmis sindicaliştii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL