Sindicate din Europa, solidare cu cele din Suedia împotriva producătorului Tesla

producatori auto
Sursa foto: autoblog.md

Pentru prima dată, angajați ai producătorului auto american Tesla au intrat în grevă. Nu este o coincidență faptul că aceasta are loc în Suedia, care are una dintre cele mai puternice mișcări sindicale din Europa.

Peste 90% dintre lucrători sunt protejați de contracte colective de muncă, iar sistemul se bucură de o susținere puternică atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor.

Ceea ce a început ca o neînțelegere locală minoră a luat amploare până la punctul în care ar putea avea implicații globale, cu efecte potențiale asupra mișcărilor sindicale și a lucrătorilor din industria auto din Europa și SUA.

Tesla nu produce mașini în Suedia, dar deține ateliere pentru a asigura service-ul mașinilor.

Disputa a început atunci când unui grup de 130 de mecanici nemulțumiți le-a fost respinsă cererea de încheiere a unui contract colectiv de muncă.

Așa cum se obișnuiește în Suedia, sindicatele din alte sectoare au ieșit în semn de solidaritate. Lucrătorii portuari, lucrătorii poștali și de curierat, lucrătorii de la curățenie și vopsitorii de mașini au fost de acord până acum să refuze să lucreze cu produsele Tesla.

De asemenea, cea mai mare companie de taxi din Stockholm a încetat să mai cumpere mașini noi Tesla pentru flota sa. Lupta lor împotriva modelului de afaceri antisindical al Tesla s-ar putea extinde acum în Germania, unde Tesla deține fabrici și are o forță de muncă semnificativ mai mare, potrivit The Guardian.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: