Socar indicată că ar fi folosit banii luați de la Lukoil pentru a rambursa anticipat un împrumut la 2 bănci americane

Socar
Sursa foto: Facebook - SOCAR Romania

Compania petrolieră azeră Socar a rambursat anticipat, la finalul anului trecut, cu 2 ani înainte de termen, un împrumut sindicalizat de 1,3 miliarde de dolari luat de la băncile americane Citi și JP Morgan cu doi ani înainte de termen, în aceeași perioadă în care firma azeră a primit un împrumut similar de la gigantul rus Lukoil, susține Reuters, citând trei surse bancare.

De ce este important Relațiile dintre Socar și Lukoil par a se intensifica în ultimul timp, potrivit presei locale, compania azeră fiind interesată de preluarea celui mai important activ deținut de grupul rus în Europa, rafinăria de la Burgas (Bulgaria), cea mai mare din regiune. Gigantul rus mai deține în regiune și rafinăria Petrotel din Ploiești. Este însă puțin probabil ca azerii să fie interesați și de preluarea acesteia, dată fiind capacitatea ridicată a rafinăriei bulgare. Mai este interesant Cifra de afaceri dintre România și Azerbaidjan a crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, unde deține o rețea de benzinării și mai multe depozite de combustibil.

Potrivit Reuters, atât Citi și JP Morgan, cât și Socar și Lukoil au refuzat să comenteze pe această temă. Sursele agenției de presă susțin că nu există niciun indiciu potrivit căruia oricare dintre cele 2 tranzacții ar fi încălcat sancțiunile financiare impuse de SUA sau de comunitatea internațională împotriva companiilor care au afaceri cu Rusia.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: