Soluții alternative pentru centralele de apartament: pompele de căldură. UE pregătește programe de finanțare

Sursa: mathaus.ro

Centralele de apartament şi încălzirea cu lemne vor dispărea din Europa, inclusiv din România. Nu de mâine, însă mai curând decât aţi crede. Nu există încă o dată definitiva, însă orizontul este 2035-2040.

Știu, pare departe, însă ani trec foarte repede și cred că mai bine ne pregătim pentru ce urmează. Ce variante avem? Fie racordarea la sistemul centralizat, fie încălzirea din surse regenerabile.

În acest moment, 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar mai mult de 70% provine încă din combustibili fosili. Adică gaze naturale și lemne de foc. Și tocmai asta spun oficialii europeni că este problema.

Mai mult, în sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei. Așadar, două variante – sistemul centralizat de încălzire, o variantă pentru orașele mari unde există, însă avem orașe în care pur și simplu nu mai există un sistemul centralizat de încălzire, sau funcționează în sistem de avarie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: