Şor, finanțare pentru AUR. Mihai Isac, expert în relații internaționale, arată legăturile lui George Simion cu Putin

Sursa foto: tvrmoldova.md

Mihai Isac, expert în relații internaționale, a comentat, în exclusivitate pentru PS News, informația potrivit căreia oligarhul fugar Ilan Șor a vrut să trimită peste 200 de persoane la București, la protestul organizat de AUR miercuri, în timpul Congresului PPE. Anunțul a fost făcut joi de șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

„Aceste grupuri au dorit să organizeze violențe de stradă la București în numele lui Putin”

„Aceste proteste comune sunt un semnal clar al coordonării acțiunilor formațiunilor politice satelit ale Moscovei din diferite state, precum România, R. Moldova ori Bulgaria.

Din păcate la București au ajuns totuși unele grupuri organizate de cetățeni ai R. Moldova care au înscenat un protest ilegal împotriva autorităților constituționale de la Chișinău pe fondul Congresului PPE. Aceste grupuri au făcut parte dintr-o delegație a partidului pro-rus Renașterea din R. Moldova, delegație care s-a deplasat în Bulgaria pentru a participa la comemorarea a 146 ani de la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Acest partid este finanțat de către oligarhul fugar Ilan Șor, iar liderii săi fac deplasări dese în Federația Rusă.

Delegația, formată din membrii ai partidului Renașterea din R. Moldova și a organizației sale de tineret Next Generation (da, denumirea este în engleză, chiar dacă susțin apropierea R. Moldova de Federația Rusă), a participat la aceste acțiuni la invitația partidului pro-rus din Bulgaria, „Vâzrajdane”/”Renașterea”. Recent, cele două partide Renașterea au semnat un acord de colaborare care prevede că cele două formațiuni ”vor dezvolta dialogul politic și vor consolida legăturile de prietenie”.

Acordul de cooperare în cauză a fost semnat de președinții partidelor, Natalia Parasca și Kostadin Kostadinov, un deputat bulgar cunoscut pentru discursul radical pro-rus.

Profitând de libertatea de circulație adusă de Uniunea Europeană, aceste grupuri au dorit să organizeze violențe de stradă la București în numele lui Putin practic. Mulți din aceștia au cetățenie română și bulgară, profitând de privilegiile acestui statut”, a declarat Mihai Isca, în exclusivitate pentru PS News.

AUR are o alianță mai veche cu partidul pro-rus „Vâzrajdane”/”Renașterea”

„Este clar că a fost o mișcare pregătită din timp și doar datorită intervenției autorităților de la Chișinău și București acest turism protestatar năimit a fost oprit. Greșelile gramaticale de pe semnele afișate de falșii protestatari demonstrează faptul că aceștia nu vorbeau limba română, încercând crearea unei imagini false în fața celor câteva mii de participanți la congresul PPE.

Republica Moldova este de câțiva ani buni scena unui război hibrid dur dus de Moscova împotriva intereselor legitime pro-europene ale populației din R. Moldova unde organizarea unor grupuri de mercenari pentru proteste violente nu este ceva nou. Oligarhul fugar Ilan Șor și-a organizat și un adevărat serviciu propriu de informații, Asociația oamenilor cu epoleți „Scutul Poporului”, pusă recent pe lista de sancțiuni a UE deoarece este implicată în operațiuni de destabilizare a R. Moldova, pe fondul războiului din Ucraina. Acestă entitate este formată din foști militari, polițiști și cadre ale Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova, o parte dintre ei fiind concediați datorită acuzațiilor de corupție ori spionaj în favoarea Federației Ruse.

Posibilitatea folosirii unor scenarii similare în România, folosind mercenari din alte state, trebuie să îngrijoreze autoritățile de la București, în acest an electoral foarte important în țara noastră și Uniunea Europeană.

Formațiunea AUR are o alianță mai veche cu partidul pro-rus „Vâzrajdane”/”Renașterea”, iar în februarie 2022, doi parlamentari ai „Vâzrajdane”, Stoian Taslakov și Petăr Petrov, au participat la o conferință organizată de AUR la București.

Conform mass-media bulgară, deputații bulgari Stoyan Taslakov și Petar Petrov au fost întâmpinați personal de liderul AUR, George Simion, și mai târziu s-au întâlnit și cu eurodeputații Christian Terheș (România) și Thierry Mariani (Franța). Sursa citată mai menționează că pe parcursul conferinței a devenit clar că pozițiile partidului bulgar Renașterea și AUR coincid complet. (sursă : Възраждане и “Алианс за обединението на румънците” обмислят балкански конвой на свободата – Труд (trud.bg)

Eurodeputatul francez Thierry Mariani este cunoscut pentru apropierea sa de Putin și susținerea acordată anexării ilegale a Crimeei, regiune unde a fost în numeroase rânduri, ignorând legislația UE și a Ucrainei”, a continuat expertul în relații internaționale.

Activiștii Renașterea se opun revenirii bisericilor din R. Moldova la Patriarhia Română, susținând planurile agresive ale Federației Ruse

„La rândul său, deputatul bulgar Stoyan Taslakov este cunoscut pentru declarațiile dure îndreptate împotriva UE, dar și a minorităților etnice din Bulgaria, inclusiv cea română. Deci este straniu cum un partid care se declară susținător al comunităților istorice românești și al unificării dintre Basarabia și România, cum este AUR, poate face alianță cu un partid, Renașterea din Bulgaria, care este în legături oficiale cu o formațiune finanțată de Federația Rusă, cum este Renașterea din R. Moldova, și care are o poziție dură la adresa comunităților române și aromâne din Bulgaria.

Declarațiile șefului Poliției Naționale din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, nu au fost dezmințite de oficiali români, deci este o confirmare tacită.

Partenerul prin alianță ai AUR din R. Moldova, Renașterea, sunt susținători ai existenței unei identități moldovenești, negând românitatea majorității populației din R. Moldova. Totodată, activiștii Renașterea se opun revenirii bisericilor din R. Moldova la Patriarhia Română, susținând planurile agresive ale Federației Ruse.

Ar fi utile o serie de explicații din partea liderilor AUR către electoratul român de pretutindeni, care par doar să mimeze dragostea față de români doar când aduc voturi. Sper ca în anul electoral 2024 să primim niște răspunsuri în acest sens”, a conchis Mihai Isac.

Ilan Şor, finanțare pentru un protest AUR

Oligarhul fugar Ilan Șor a vrut să trimită peste 200 de persoane la București, la protestul organizat de AUR miercuri, în timpul Congresului PPE, a declarat joi șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu. Sumele pe care ar fi urmat să le primească aceste persoane ajungeau la sute de euro pe zi, conform oficialului de la Chișinău.

„Privind acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București, erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București, dar organizate aici, la Chișinău. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București, la reuniune, pentru a compromite cumva evenimentul, ajungeau la sute de euro pe zi. Deci, ca să înțelegeți, la un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10.000 euro (…) Regretabil este că această intenție de organizare a protestelor vine din partea unui alt partid de la București. Urmau să se consolideze cu așa-numiții protestatari de la noi. A fost pe rețelele de socializare, știm cu toții: Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București”, a spus, joi, într-o conferință de presă, șeful Poliției Naționale din Republica Moldova.

Câteva zeci de membri și simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion și cu europarlamentarul Cristian Terheș, au protestat miercuri în fața Romexpo, unde a avut loc Congresul PPE: „Afară, afară, cu Ursula din țară”.

Președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Parlamentului European, Roberta Metsola, zece șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană, între care și cancelarul austriac Karl Nehammer, alături de aproximativ 2.000 de delegați, au luat parte, miercuri și joi, la București, la Congresul Partidului Popular European (PPE). La congres a fost oficializată candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: