Sorin Ion, Ministerul Educației: Se reglează și problema salariilor directorilor

Captură video

Profesorii își vor primi drepturile salariale, dă asigurări Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, invitat în emisiunea Puterea Știrilor.

„Înainte de declanșarea grevei a fost realizată o grilă de salarizare într-un grup de lucru la care am participat, am fost parte directe la elaborarea ei cu reprezentanții sindicatelor celor trei federații sindicale din învățământ, două din (mediul n.red.) universitar și reprezentanți ai Ministerului Educației atât la nivel de decizie, cât și la nivel de de tehnic. La nivel tehnic, acele grilă de salarizare au fost înaintate Ministerului Muncii ca propunere comună a noastră pentru viitoarea lege a salarizării. Și noi ne dorim ca să fie pusă în practică. Și este o grilă destul de generoasă, care reglează și problema salariilor directorilor, care, atenție, acum a ieșit la iveală. Ea există din 2017, de când ai fost adoptată legea 153, legea salarizării”, explică Sorin Ion.

Doar că efectele acestei legi au fost sesizate abia când profesorii au ajuns la nivelul maxim din grilă în 2022, explică secretarul de stat, iar directorii au rămas pentru că ei au salariu fix.  „La ei, salariul depinde de vechime”, mai spune specialistul de la Educație.

Din iunie, directorii au primit acei 1.300 lei la salariu, însă diferențele dintre ei și personalul didactic, paradoxal, s-au mărit. Concret,  un director de școală câștigă 6.000 sau peste această sumă, arată secretarul de stat.

„Depinde foarte mult de de mărire. Noi nu discutăm aici despre diferențe de salariu între un profesor debutant și un director. Vorbim de un profesor cu gradul întâi, cu 25 de ani vechime, eventual și cu gradație de merit. În aceste situații, a nu se înțelege cumva greșit, că toți directorii au salarii mai mici de decât profesorii. Dar sunt aceste situații și mai mult decât atât, paradoxal este că sunt directori care dacă se întorc la catedră și renunță la funcția de conducere, au salarii mai mari. Dar, repet, aceasta este o problemă veche, dar acutizată recent din nou. Și în această situație, Ministerul Educației a făcut demersuri către Ministerul Muncii, semnalând oficial această problemă și solicitând îndreptarea ei, în cel mai rău caz. Din punctul nostru de vedere, asta se va rezolva la intrarea în vigoare a legii, pentru că noile grile de salarizare, lucrate în comun și oficial, transmise Ministerului Muncii, rezolvă problema”, conchide Sorin Ion.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL