Spitalul, casă pentru cei singuri sau fără locuințe. Statul trebuie să găsească soluții

Sursa foto: Unsplash

Multe spitale din România au devenit „acasă” pentru pacienții abandonați de familii sau care nu au unde să se ducă. Unii sunt bătrâni, alții au dizabilități sau pur și simplu sunt singuri pe lume. Pentru ei, statul trebuie să găsească soluții, spune Avocatul Poporului, care a analizat situația la nivelul țării. E nevoie de centre speciale pentru aceste persoane, care nu mai sunt urgențe medicale, ci urgențe sociale, spun experții.

An de an, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara ajung peste 50 de pacienți ai nimănui. Din urgenţe medicale devin urgenţe sociale, iar pentru ei, la fel ca pentru alte mii de cazuri, salvarea nu vine de nicăieri.

Cele mai multe persoane asistate social ajung în spital în secțiile de boli infecţioase și pneumologie şi rămân acolo internate până la 20 de zile, costul tratamentului este suportat de spital, pentru că cei mai mulți sunt neasigurați.

De cele mai multe ori sunt persoane vârstnice sau trecute de 50 de ani, oameni fără adăpost sau despre care familia nu mai vrea să ştie nimic. Sunt trataţi, întâi în unităţi de primiri urgenţe, apoi în secţii, iar de aici începe lupta găsirii unui adăpost.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: