Stare de alertă epidemiologică în România

Sursa foto: Pixabay

Pentru populaţie rămân valabile măsurile deja cunoscute: evitarea aglomeraţiilor, respectarea regulilor de igienă, izolare la domiciliu în caz de îmbolnăvire, folosirea măştilor de protecţie dacă e necesar şi recomandarea generală privind vaccinarea antigripală.

Este stare de alertă epidemiologică, după ce, pentru a treia săptămână consecutivă, incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Ministrul Sănătăţii apreciază că numărul acestor afecţiuni va reintra în normal la finalul lunii şi subliniază că nu sunt impuse restricţii.

În doar o săptămână, medicii au raportat peste 133.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi mai mult de 9.000 de cazuri de gripă clinică, cifre mult mai mari faţă de cele din raportarea precedentă. Datele de acum se referă la intervalul 22 – 28 ianuarie, perioadă în care Institutul Naţional de Sănătate Publică spune că au fost şi 11 decese noi confirmate cu virus gripal, ceea ce ridică numărul total al acestui sezon la peste 50.

Ministrul Sănătăţii spune că nu se impune declararea unei epidemii, întrucât evoluţia este comparabilă cu cea din sezonul virozelor de acum un an şi există doar o decalare de câteva săptămâni. Alexandru Rafila menţionează că este posibil să nu se atingă vârful numărului de cazuri din 2023 și estimează că spre sfârşitul lunii situaţia se va îmbunătăți.

În afară de măsurile dispuse în unităţile medicale, pentru asigurarea resurselor necesare şi limitarea răspândirii afecţiunilor respiratorii, există o serie de recomandări pentru şcoli. Acestea se referă la asigurarea cu materiale sanitare necesare şi la informarea părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la simptome şi la importanţa reţinerii copiilor acasă dacă au semne de infecţii respiratorii.

Pentru populaţie în general rămân valabile măsurile deja cunoscute: evitarea aglomeraţiilor, respectarea regulilor de igienă, izolare la domiciliu în caz de îmbolnăvire, folosirea măştilor de protecţie dacă e necesar şi recomandarea generală privind vaccinarea antigripală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: