Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation

Sursa foto:HotNews / Dan Popescu

Statul român, prin ANAF, a pus sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington, în urma căreia au fost respinse pretențiile Gabriel Resources la despăgubiri de miliarde de dolari din partea României pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, conform datelor Profit.ro.

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României. Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar suma datorată atrage, până la data plății, o dobândă echivalentă cu rata titlurilor americane de trezorerie la 3 luni.

ANAF a trimis foarte recent notificare de plată celor de la Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră, relevă date analizate de Profit.ro. Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei. În replică, Gabriel Resources a transmis că, în opinia sa, măsura instituirii sechestrului este prematură și prezintă nereguli procedurale, precizând că intenționează să o conteste.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL