Stimulente financiare pentru angajarea tinerilor. Primă de relocare

Sursa foto: Pexels

Ești tânăr, ai terminat școala și vrei să te angajezi? Statul te ajută să faci acest pas și chiar te susține financiar. Însă pentru asta, trebuie să fie respectate niște condiții.

Se pare că integrarea tinerilor pe piața muncii a devenit un punct important pe agenda guvernanților, iar aleșii au ajuns la concluzia că dezvoltarea economică nu se face peste noapte și nici doar cu o parte a populației.

Înainte de a vă spune care sunt stimulentele financiare pe care vi le ofertă statul dacă vă găsiți un loc de muncă, să vedem care este situația României la capitolul șomeri în rândul tinerilor.

În ultima lună a anului trecut, rata şomajului în rândul celor de până în 25 de ani a fost de 21,1%, potrivit Eurostat. Media Uniunii Europene a fost de 14,7%, deci cu aproape 7 procente mai mică decât ce se întâmplă la noi în țară.

Cifrele sunt îngrijorătoare, așa că Ministerul Muncii încearcă să îi convingă pe tineri să se angajeze după ce termină școala, iar pentru asta oferă niște prime, în anumite condiții.

Prima de activare este în valoare de 1.000 de lei, neimpozitabilă, și se acordată tinerilor șomeri, care nu primesc indemnizație de șomaj și care se angajează pe o perioadă de minimum 3 luni de zile.

Banii sunt alocați în două tranșe. Prima este virată tânărului angajat în momentul în care semnează actele de intrare în câmpul muncii, iar tranșa a doua o vă primi după cele trei luni de la angajare.

Prima de inserție este un alt stimulent financiar acordat tinerilor cu o vârstă minimă de 16 ani, care își găsesc un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire. Adică ai terminat școală, te-ai înregistrat la ANOFM și în două luni te-ai și angajat.

Pentru asta primești de trei ori Indicatorul Social de Referință, adică trei ori 598 de lei, care înseamnă 1.794 de lei. Banii vin tot în două tranșe, prima la angajare și cea de-a doua după un an de muncă.

În afara de aceste două stimulente, statul e ceva mai darnic cu cei care sunt dispuși să lucreze la o distanță mai mare de casă. Dacă ești dispus să faci naveta și jobul tău este la peste 15 km distanță de localitatea unde ai domiciliul, atunci încasezi 55 de lei pe zi pentru acest efort.

Asta înseamnă că într-o lună cu 21 de zile lucrătoare vei încasa 1.155 de lei în plus față de salariul pe care ți-l plătește angajatorul.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: