Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 a intrat în linie dreaptă spre aprobare

foto: drp.gov.ro
foto: drp.gov.ro

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat cea de-a patra reuniune pe tema documentelor strategice pentru sprijinirea românilor de pretutindeni, pentru a prezenta rezultatele obținute, urmând ca acestea să parcurgă demersul legislativ spre aprobare.

Întâlnirea, cu rol de conferință finală în cadrul proiectului, încheie seria de dialoguri cu reprezentanții autorităților centrale și locale și ai mediului asociativ românesc din afara granițelor țării.

„Am ajuns la o formă optimă care să răspundă obiectivului nostru comun – păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii româneşti în diaspora și comunitățile istorice. Strategia ajunge pe masa Guvernului, care trebuie să o adopte cât mai curând posibil, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor românilor care trăiesc în afara granițelor”, a fost mesajul secretarului de stat Gheorghe Cârciu adresat audienței, în timpul reuniunii.

Organizată în cadrul proiectului „Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP“, întâlnirea s-a bucurat de participarea unui număr mare de reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului asociativ românesc, atât în format fizic, cât și video-conferință, care au primit cu bucurie forma actualizată a documentelor strategice realizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune şi măsurile prevăzute pentru perioada 2023 – 2026, adaptate la nevoile curente ale comunităţilor istorice şi ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii româneşti. Scopul acesteia este întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acțiunea pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor entice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) desfășoară proiectul cu finanțare europeană și proprie „Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP“ (MySMIS 130070/ SIPOCA 730), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, cu o valoare a finanțării de aproximativ 4,51 milioane lei (din care aproximativ 3,79 milioane lei finanțare UE). Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea la nivelul Departamentului a unui set de instrumente de planificare strategică, prin fundamentarea unei noi Strategii Naționale pentru Românii de Pretutindeni. Scopul demersului este de a identifica soluții specifice, ca răspuns la situațiile particulare existente în fiecare comunitate românească din diaspora și comunitățile istorice.

Documentele strategice realizate în cadrul proiectului pot fi consultate pe website-ul DRP, aici.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: