Susținători ai regimului militar din Niger protestează în apropierea bazei franceze din Niamey

Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Mii de susţinători ai regimului militar rezultat din lovitura de stat în Niger s-au adunat vineri într-o atmosferă de calm în apropierea bazei militare franceze de la Niamey, scandând sloganuri ostile Franţei, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului.

„Jos Franţa, jos ECOWAS”, au scandat participanţii la această manifestaţie care are loc a doua zi după un summit al Comunităţii economice a statelor din Africa de Vest (ECOWAS) care a dat undă verde pentru o posibilă intervenţie militară pentru reinstalarea preşedintelui înlăturat la 26 iulie, Mohamed Bazoum.

De asemenea, ei au agitat drapele ruseşti şi ale Nigerului şi şi-au strigat susţinerea faţă de militarii care au preluat puterea, în special pentru şeful lor, generalul Abdourahamane Tiani.

„Îi vom face să plece pe francezi! ECOWAS nu este independentă, este o manipulare a Franţei, există o influenţă externă”, a declarat Aziz Rabeh Ali, membru al unui sindicat studenţesc care susţine regimul militar.

Manifestaţia continua la sfârşitul după-amiezii şi se derula într-o atmosferă de calm, potrivit jurnaliştilor de la AFP.

De la preluarea puterii, militarii au luat Franţa drept ţintă, acuzând-o că este în spatele deciziei ECOWAS de a activa şi desfăşura în Niger „forţa standby” pentru restabilirea ordinii constituţionale.

Franţa, aliată a Nigerului şi susţinătoare a preşedintelui înlăturat, a desfăşurat în această ţară circa 1.500 de militari angajaţi împreună cu armata nigeriană în lupta împotriva grupurilor jihadiste. Trupele franceze sunt staţionate parţial într-o bază de la Niamey, alături de trupele din Niger.

Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi Volker Türk s-a alarmat vineri în privinţa condiţiilor de detenţie pe care le-a caracterizat drept „inumane” ale preşedintelui Mohamed Bazoum, avertizând împotriva unor încălcări ale drepturilor omului, a mai consemnat AFP.

„Sunt în special preocupat de condiţiile în care preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, soţia şi fiul său, sunt deţinuţi în mod arbitrar, care se deteriorează rapid”, a afirmat el într-un comunicat.

„Am primit informaţii demne de încredere potrivit cărora condiţiile sale de detenţie ţin de un tratament degradant şi inuman, încălcând legile internaţionale”, a adăugat el.

„Electricitatea este tăiată, la fel ca accesul la apă potabilă şi medicamente”, a subliniat el.

„Cei care sunt responsabili de detenţia preşedintelui trebuie să se asigure că drepturile sale şi cele ale altor persoane reţinute împreună cu el sunt respectate”, a conchis el.

Uniunea Europeană şi-a exprimat la rândul ei „profunda îngrijorare” privind „deteriorarea condiţiilor de detenţie” ale lui Bazoum, reţinut împreună cu soţia şi fiul său.

Preşedintele Bazoum şi familia sa „ar fi, potrivit ultimelor informaţii, privaţi de hrană. de electricitate şi de îngrijire de mai multe zile (…). Nimic nu permite justificarea unui astfel de tratament”, a denunţat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: