Talibanii au ordonat închiderea saloanelor de înfrumuseţare din Afganistan

news.ro
news.ro

Guvernul talibanilor a anunţat marţi că a ordonat închiderea saloanelor de înfrumuseţare din Afganistan în termen de o lună, o nouă măsură menită să ţină femeile tot mai departe de viaţa publică, informează AFP şi BBC.

De la revenirea lor la putere, în august 2021, talibanii au exclus femeile din majoritatea liceelor, universităţilor şi administraţiilor publice. De asemenea, le-au interzis în mare parte să lucreze cu ONU şi cu ONG-urile internaţionale. În plus, femeilor le este interzis să intre în parcuri, grădini, săli de sport şi băi publice, să călătorească fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin (dacă distanţa este mai mare de 72 de km) şi trebuie să se acopere complet atunci când ies din casă.

Mohammad Sadik Akif Muhajir, purtător de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea viciilor şi Promovarea virtuţii, a confirmat marţi pentru AFP că se vor închide saloanele de înfrumuseţare, o măsură despre care se vorbea deja pe reţelele sociale de mai multe zile.

Oficialul nu a justificat decizia. „După ce vor fi închise, vom comunica presei motivul”, a spus el. Muhajir a precizat că saloanele au primit termen de o lună pentru a se închide, astfel încât să îşi poată vinde stocurile fără a înregistra pierderi.

Potrivit unei copii scrise a decretului consultată de AFP, decizia „se bazează pe o instrucţiune verbală dată de liderul suprem” al Afganistanului, Hibatullah Akhundzada.

Saloanele de înfrumuseţare au proliferat în Kabul şi în alte oraşe importante din Afganistan în timpul celor douăzeci de ani în care au staţionat forţele americane şi ale NATO, înainte de revenirea talibanilor la putere în 2021. Acestea erau considerate ca fiind locuri sigure în care femeile se puteau întâlni în absenţa bărbaţilor şi, de asemenea, au permis multor femei să-şi înfiinţeze propriile afaceri.

Într-un raport prezentat săptămâna trecută Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, Richard Bennett, raportor special pentru Afganistan, a descris situaţia femeilor şi fetelor din această ţară ca fiind „una dintre cele mai grave din lume”. Discriminarea gravă, sistematică şi instituţionalizată împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi puterii talibanilor”, a declarat Richard Bennett.

La sfârşitul lunii iunie, Hibatullah Akhundzada a afirmat că femeile care trăiesc în ţară au fost salvate de „opresiune” de guvernul taliban, iar statutul lor de „fiinţe umane libere şi demne” a fost restabilit. El a dat asigurări că se face totul pentru a le garanta femeilor „o viaţă confortabilă şi prosperă, în conformitate cu legea Sharia”.

Liderul suprem are foarte puţine apariţii publice şi conduce ţara prin decrete din Kandahar, oraş din sudul ţării, considerat fief al talibanilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: