Tănase (BVB): Sunt din ce în ce mai mulţi români care investesc la bursă

Sursă foto: wikipedia

Interesul românilor pentru piaţa de capital este în creştere, a declarat, vineri, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare care a marcat depăşirea de către ETF BET Patria – TradeVille a pragului de 200 milioane de lei în active.

„Am văzut în piaţă o creştere a participării românilor, sunt din ce în ce mai mulţi oameni care investesc la bursă. Asta am văzut şi în industria de fonduri deschise de investiţii. Cred că un ETF ar trebui să aibă o evoluţie chiar mai bună decât o evoluţie generală a pieţei, pentru că aici ar trebui să vedem primele rezultate în toate eforturile pe care le facem noi pentru educare sau culturalizare a românilor în ceea ce priveşte piaţa de capital şi principiile de economisire în piaţa de capital. În cadrul acestor produse, ar trebui să vedem primele efecte. Interesul Patria Asset Management este perfect aliniat şi cu interesul bursei şi cu interesul tuturor participanţilor la piaţă”, a apreciat şeful BVB.

Potrivit sursei citate, potenţialii investitori pe bursă îşi doresc să aibă posibilitatea de a-şi investi banii într-un portofoliu diversificat, ieftin şi facil.

„Celebrăm azi depăşirea unui anumit prag în active sub administrare pentru produsul ETF BET Patria – TradeVille. Este primul ETF listat pe Bursa de Valori Bucureşti, un produs care cred că trebuie obligatoriu să crească. Dacă nu creşte, e ceva în neregulă. Este cea mai naturală formă de a investi la bursă pentru marea majoritate. Nu vorbesc aici de oamenii care sunt specialişti de pe piaţa de capital, de oamenii care vor să implementeze strategii mai complexe, care vor să-şi facă singuri selecţia de acţiuni. Aceştia sunt în minoritate. Cea mai mare parte nu ştiu să facă lucrurile astea, nici nu vor şi fac alte lucruri, nici nu au timp, dar ar vrea să aibă posibilitatea de a-şi investi banii într-un portofoliu diversificat, într-un produs ieftin, facil, lichid. Unul dintre aceste produse care adresează cel mai bine şi cel mai eficient aceste nevoi este un ETF, inclusiv, bineînţeles, ETF BET Patria – Tradeville. Aşa că pe mine nu mă surprinde evoluţia dânşilor, pentru că mă aştept, atâta timp cât îşi fac lucrurile bine şi îşi respectă mandatul de a urmări indicele BET, că asta face un ETF, ca evoluţia lor să fie foarte, foarte corelată cu evoluţia generală a pieţei”, a spus Tănase.

BVB şi Patria Asset Management a organizat, vineri, o deschidere oficială specială a şedinţei de tranzacţionare pentru a marca depăşirea de către ETF BET Patria – TradeVille a pragului de 200 milioane de lei în active.

Cu un număr de peste 18.000 de investitori, ETF BET Patria – TradeVille, primul fond de tip Exchange Traded Fund din România, a generat un randament, doar în 2023, de peste 33%, conform datelor oficiale.

ETF BET Patria Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti şi cuprinde cele mai lichide 16 companii listate la BVB (fără SIF-uri), se menţionează pe site-ul Tradeville.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: