Țările Baltice oferă „acces nerestricționat aliaților NATO” la tot spațiul lor aerian

foto: nato.int
Sursa foto: nato.int

Lituania, Letonia și Estonia au promis că vor oferi mai multe oportunități pentru NATO în spațiul lor aerian și de asemenea vor mări cheltuielile pentru apărare spun miniștrii de apărare Arvydas Anušauskas din Lituania, Ināra Mūrniece din Letonia și Hanno Pevkur din Estonia marți într-o declarație comună, citată de portalul de știri lituanian LRT.

Așa cum se arată în Declarația citată mai sus, le este oferit acces nerestricționat aliaților NATO la tot spațiului aerian baltic pentru exerciții de antrenament.

„Noi, națiunile semnatare, ne dedicăm promovării disponibilității spațiului aerian Baltic pentru activități aeriene NATO și ne asigurăm că vom oferi cele mai înalte standarde de siguranță aviatică și că vom îmbunătății colaborarea militară dintre statele baltice” scrie în document.

Conform declarației, disponibilitatea spațiului aerian este unul din principalele aspecte care permite detașarea și folosirea mijloacelor de apărare antiaeriană și antirachetă. Țările Baltice au încurajat, de asemenea, implementarea imediată a modelului de apărare aeriană prin rotație și invită „NATO și aliații să contribuie la îndeplinirea acestei capacități”.

„Acest lucru ar marca îndreptarea noastră treptată către îmbunătățirea apărării aeriene și antirachetă a NATO” mai adaugă miniștrii în declarație.

Țările Baltice își propun trecerea de la monitorizarea și gestionarea activităților din spațiul aerian direct la inițiative de protecție aerieană. Miniștrii Apărării din NATO au fost de acord cu un model rotațional de protecție aeriană la mijlocul lunii iunie. Lituania, Letonia și Estonia au reconfirmat intenția de a-și mări cheltuielile din apărare. Își propun să ajungă la 3% din produsul intern brut.

„Subliniem importanța investițiilor pentru îmbunătățirea defensivei aeriene naționale și pentru obținerea de sisteme defensive aeriene de rază medie și lungă” scrie în document.

În declarație, Țările Baltice au subliniat importanța îmbunătățirii colaborării civil – militare dintre Lituania, Letonia și Estonia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL