Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari

Dolari / Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Guvernele trebuie să deschidă un nou front în combaterea evaziunii fiscale pe plan internaţional impunând o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea aduce la buget 250 de miliarde de dolari anual, conform unui studiu publicat luni de Observatorul Fiscal al UE, grupul de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris, transmite Reuters.

Dacă va fi percepută, suma ar fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deţinută de 2.700 de miliardari pe plan internaţional.

În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este deseori mult mai redus decât pentru alţi plătitori de taxe cu mijloace mult mai modeste, deoarece ei îşi pot pune banii în companii scoică pentru a nu plăti impozit pe venit.

„În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, le-a spus jurnaliştilor directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.

Instituţia estimează că impozitul personal pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5% şi la un nivel zero în Franţa, ţară cu o fiscalitate ridicată.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: