Tren deraiat și furtuni puternice în Scandinavia. Suedia și Norvegia luate prin surprindere de ploi

Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Ploile abundente au afectat luni, 7 august, sudul Scandinaviei provocând deraierea unui tren şi inundarea mai multor drumuri, acesta putând deveni, potrivit autorităţilor din Suedia şi Norvegia, cel mai sever episod de vreme ploioasă înregistrat în această regiune în ultimele decenii, relatează Reuters.

Meteorologii suedezi şi norvegieni au emis coduri roşii, cu cel mai mare grad de intensitate, în vigoare timp de câteva zile în această săptămână. Potrivit acestora, în zonele cele mai afectate ar putea cădea în 24 de ore cantităţile de precipitaţii normale într-o lună sau mai mult şi s-ar putea înregistra cele mai grave inundaţii din ultimii 25 de ani în Norvegia, sau chiar din ultimii 50 de ani, în Suedia.

Un tren care transporta cel puţin 100 de pasageri a deraiat în estul Suediei după ce ploaia a inundat parţial terasamentul de cale ferată. Trei persoane au fost rănite şi au fost transportate la spital, conform poliţiei.

Vântul puternic şi furtunile au rupt linii de înaltă tensiune şi au perturbat cursele mai multor feriboturi din Marea Baltică şi Marea Nordului, dar şi traficul aerian. Norvegia a suspendat unele servicii feroviare şi a amânat o serie de meciuri de fotbal în aer liber.

Sistemul de presiune scăzută, numit „Hans” de către Institutul norvegian de meteorologie, a lovit Suedia duminică seară şi a ajuns în Norvegia luni.

Autorităţile i-au avertizat pe locuitorii cei mai afectaţi să nu se apropie de râuri şi de pantele abrupte şi să călătorească doar atunci când acest lucru este strict necesar.

Potrivit autorităţilor, există un risc ridicat de daune materiale în regiuni extinse, ploaia urmând să continue în zilele următoare.

Danemarca vecină a fost afectată de ploi abundente şi a emis cod galben, o avertizare de nivel inferior, în timp ce meteorologii din Finlanda au declarat că această ţară ar putea fi vizată de furtuni puternice la sfârşitul acestei săptămâni.

Preţurile energiei au scăzut în întreaga regiune, care se bazează în mare măsură pe energie hidroelectrică, după ce rezervoarele s-au umplut mai repede decât în mod normal.Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că evenimentele meteorologice extreme se preconizează că vor deveni mai frecvente.

„Acesta este un efect al schimbărilor climatice, cu vreme mai furtunoasă şi mai umedă în Norvegia”, a declarat Stoere pentru postul public NRK.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: