ULUITOR Cum îi șantaja Uioreanu pe oamenii de afaceri. Banii erau ceruți pentru PNL?

Publicația online ziaredecluj.ro a prezentat astăzi în exclusivitate întreg denunțul făcut de afaceristul Ioan Bene la adresa lui Horea Uioreanu. Într-o primă declarație, afaceristul spune despre baronul PNL de la Cluj, Horea Uioreanu, următoarele:
„In ce priveste plangerea si denuntul penal pe care l-am formulat impotriva inculpatului Uioreanu Horea Dorin cu privire la infractiunile de abuz in serviciu, ca infractiune asimilata celor de coruptie, santaj si luare de mita, arat ca l-am formulat avand in vedere relatia dintre mine si inculpatul Uioreanu Horea Dorin din anul 2012 pana in prezent, relatie derulata in contextul in care acesta a preluat functia electiva de la conducerea CJ Cluj, iar institutia publica se afla intr-o relatie contractuala anterioara cu societatea de constructii Napoca, in ce priveste edificarea pistei de decolare-aterizare in cadrul Aeroportului din Cluj-Napoca.
Arat ca l-am cunoscut pe inculpatul Uioreanu Horea Dorin abia dupa ce acesta a devenit presedintele CJ Cluj si am putut constata la scurta vreme ca manifesta o atitudine de obstructionare a relatiei dintre institutia publica si societatea la care eu detin majoritatea actiunilor. In concret, imediat dupa ce inculpatul a intrat in functie, a dorit sa faca un audit pe pista, punea efectiv piedici in derularea lucrarilor, imprejurare cu care ducea la trenarea sau chiar stoparea activitatii noastre in cadrul contractului respectiv. Retin chiar ca a facut o conferinta de presa cu privire la verificarile si masurile pe care intentioneaza sa le ia.
In intalnirile pe care le-am avut in aceasta perioada cu inculpatul Uioreanu Horea Dorin, acesta mi-a dat de inteles, si apoi a fost chiar explicit, ca pretinde de la mine bani pentru ca relatia noastra, respectiv relatia dintre CJ Cluj si societatea Napoca sa aiba un parcurs firesc.
 
Am apreciat actiunile inculpatului Uioreanu Horea Dorin de auditare a lucrarilor la pista, de dispunere a unor expertize cu privire la lucrarile efectuate, ca fiind excesive, chiar abuzive, in conditiile in care nu aveau niciun element care sa justifice indoiala bunei executii sau a bunei credinte in executarea contractului.
Mai mult, lucrarile la pista erau urmarite indeaproape si verificate de reprezentantii societatii care asigura dirigentia de santier, societate angajata de beneficiar. Dupa ce am avut primele discutii cu inculpatul Uioreanu Horea Dorin in care m-a lasat sa inteleg ca plata unei sume de bani ar fi benefica pentru relatia noastra pe mai departe, discutii ce au avut loc undeva in toamna anului 2012, tot in acea perioada, acesta mi-a cerut explicit, sa ii remit suma de 50.000 de euro, sub pretextul ca are nevoie de bani pentru partid.
Dupa ce am chibzuit o vreme asupra cererii sale si am ajuns la concluzia ca sunt intr-o situatie fara iesire, am decis sa platesc catre acesta sume de bani, insa in mod evident nu dispuneam de asa o suma mare.
Ca atare i-am pregatit acestuia suma de 100.000 de lei si inculpatul Uioreanu Horea Dorin a spus ca il va trimite pe Pop Razvan dupa bani. Remiterea a avut loc in conditiile pe care le-am descris in declaratia anterioara. La fel si urmatoarele remiteri de bani, sens in care arat ca mentin cele declarate la 28.05.2014, cu precizare ca, de regula, Pop Razvan venea dupa bani”, spune seful Napoca Constructii in denunt.
Într-un alt denunț, Ioan Bene face următoare declarație cu privire la Uioreanu:
„Stiu ca a fost o situatie in care banii i-am dat eu personal inculpatului Uioreanu Horea Dorin si asta s-a intamplat in luna martie 2014 in urmatoarele imprejurari: la inceputul lunii martie, a avut loc la aeroport o intrunire urmata de o conferinta de presa legata de inaugurarea unor zboruri de Tunisia. Retin ca am ajuns si eu la aeroport in ziua respectiva, fiind apelat si solicitat insistent de catre inculpatul Uioreanu Horea Dorin, era undeva dupa ora 12,00 si m-am intalnit cu acesta si cu David Ciceo, in cladirea veche a aeroprtului, intr-o sala de conferinte mai mica de la parterul cladirii. La un moment dat, am ramas singuri Uioreanu Horea Dorin si cu mine, si acesta m-a intrebat daca i-am adus banii. Intr-adevar, aveam asupra mea si pregatisem suma de 10.000 de lei, pe care i-am si dat-o intr-un plic. Stiam de faptul ca intalnirea era ceruta doar pentru a-i da respectiva suma de bani pe care inculpatul mi-a cerut-o cu cateva zile anterior si avea nevoie presanta de cei 10.000 de lei, cu care trebuia sa plateasca niste servicii juridiceA fost singura data cand eu am dat direct bani lui Uioreanu Horea Dorin. Toate celelalte sume pe care i le-am remis acestuia i-au fost date prin intermediar, intermediar care, de regula, a fost Pop Razvan.
Uioreanu avea nevoie de o casuta mica. De cam 200 000 de euro.
 
„Am formulat denunt penal impotriva inculpatului Uioreanu Horea Dorin cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita, am aratat si sustin in continuare ca acesta mi-a cerut sa ii dau cu titlu de mita o casa. Prima pretindere de acest fel a avut loc in toamna anului, in preajma datei la care s-a realizat inaugurarea pistei, cand inculpatul Uioreanu Horea Dorin se afla in divort sau chiar divortase si mi-a spus ca nu are unde locui, ca sta impreuna cu mama sa si mi-a cerut efectiv sa ii dau o casa. Inculpatul stia ca am in constructie sau ca am si finisate mai multe, lucru care si corespunde adevarului ca societatile din grupul de firme pe care il detin au in construire peste 100 de astfel de case in municipiul Cluj-Napoca, inculpatul Uioreanu Horea Dorin dorea una dintre ele, plasata intr-o pozitie buna a orasului, insa discutiile noastre initiale au ramas doar la acest stadiu.
In ce priveste felul in care inculpatul Uioreanu Horea Dorin urma sa intre in posesia si mai ales in proprietatea casei pretense de la mine, acesta mi-a spus ca are un teren undeva in zona Becas sau Borhanci, si ca ar putea sa vanda terenul respectiv si astfel aparent sa fie justificat faptul ca isi permitea sa achizitioneze de la mine casa respective, casa pe care cu certitudine nu vroia sa o plateasca, ci sa i-o dau gratis. Arat ca astfel de casa pretinsa de inculpatul Uioreanu Horea Dorin valora 150.000-200.000 de euro. Tot in aceleasi discutii, inculpatul a mai propus o varianta prin care putea sa justifice achizitia, printr-un contract de leasing imobiliar, insa nu am inteles exact mecanismul prezentat de el”, scrie Bene.
 
foto: ziardecluj.ro

Autor

  • PS NEWS

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL