Ursidele 2023. Ploaie de stele vizibilă în apropierea Crăciunului: 10 meteori pe oră

Sursă foto: Unsplash

Ursidele 2023, această ploaie de meteori cu intensitate redusă – care atinge întotdeauna vârful în jurul solstițiului de iarnă – este într-o oarecare măsură neglijată din cauza sezonului de sărbători.

Rata sa orară este mai mică decât cea a ploii de meteori Geminide, care a atins vârful cu câteva zile înainte.

Ursidele 2023 – când sunt vizibile stelele căzătoare

Ploaia de meteori va fi activă în perioada 17 decembrie – 26 decembrie, atingând rata maximă de meteori în jurul datei de 23 decembrie.

Pe parcursul acestei perioade, există șansa de a vedea meteori Ursid ori de câte ori punctul radiant al ploilor de meteori – în constelația Ursa Mică – este deasupra orizontului, numărul de meteori vizibili crescând cu cât punctul radiant este mai sus pe cer.

Din București, punctul radiant este circumpolar, ceea ce înseamnă că este întotdeauna deasupra orizontului și ploaia de meteori va fi activă pe tot parcursul nopții.

Punctul radiant culminează (este cel mai înalt pe cer) după răsăritul soarelui – în jurul orei 09:00 EET – și, prin urmare, ploaia de meteori este probabil să producă cele mai spectaculoase priveliști puțin înainte de răsăritul soarelui, când punctul radiant este cel mai înalt.

În alte momente, vor fi mai puțini meteori care se arată deasupra Bucureștiului, dar cei care o fac vor avea tendința de a intra în atmosferă sub un unghi oblic, producând meteoriți de lungă durată care pot traversa o zonă largă a cerului înainte de a se arde complet.

Se așteaptă ca ploaia de meteori să atingă activitatea maximă în jurul orei 06:00 EET pe 23 decembrie 2023.

La apogeul său, ploaia de meteori este așteptată să producă o rată nominală de aproximativ 10 meteori pe oră.

Cu toate astea, această rată este calculată luând în considerare un cer perfect întunecat și faptul că radiantul ploilor de meteori este situat direct deasupra capului.

În practică, orice loc de observație real va fi sub aceste condiții ideale. Numărul de meteori pe care probabil îi vei vedea este, prin urmare, mai mic.

Din București, radiantul ploilor de meteori va apărea la o altitudine maximă de 57° deasupra orizontului, și pe baza acestui fapt, vei putea vedea până la 8 meteori pe oră la vârful ploii de meteori.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL