Vaccinurile orale cu acţiune rapidă ar putea apărea în curând

laborator cercetare
Sursa foto: Louis Reed on Unsplash

Cel mai bun mod de a neutraliza virusurile este înainte ca acestea să pătrundă în interiorul celulelor umane, respectiv atunci când se găsesc doar pe suprafaţa externă a celulelor epiteliale care căptuşesc şi produc mucusul din plămâni, nas şi gură. Noua metodă atacă virusul înainte ca acesta să pătrundă în corpul celulei, potrivit cercetătorilor din Japonia, notează news.ro.

O clasă specifică de anticorpi, cunoscută sub numele de imunoglobulină A (IgA) este prima linie de aparare in fata infectiilor, deoarece inhiba adeziunea bacteriana si pe cea virala la celulele epiteliale, prin neutralizarea toxinelor bacteriilor si ale virusurilor, intra sau extracelulare, acţionând în mucus unde poate neutraliza virusurile.

Cu toate acestea, producţia de imunoglobuline/anticorpi specifici pentru un anumit virus trebuie mai întâi să fie indusă de o vaccinare.

O vaccinare care produce în mod eficient şi rapid anticorpi de imunoglobulină A ar preveni mai bine boala.

Este posibil ca viitorul vaccinurilor să nu se mai bazeze pe injecţii şi ace, după ce provocările ridicate de pandemia de Covid-19 i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să exploreze metode alternative.

Cercetările actuale sugerează că vaccinurile orale ar putea fi mai uşor de administrat şi mai eficiente.

Cel mai eficient mod de a neutraliza un virus este atunci când acesta este prezent în celulele epiteliale care produc mucus, care se află în plămâni, nas şi gură.

Noua metodă atacă virusul înainte ca acesta să pătrundă în corpul celulei, potrivit cercetătorilor din Japonia.

Un nou articol publicat miercuri, în Biology Methods and Protocols arată că datorită cercetărilor asupra SARS-CoV-2 s-ar putea dezvolta noi metode de administrare orală a vaccinurilor, care sunt mai uşor de realizat şi mai eficiente în combaterea bolilor.

Deoarece coronavirusul, ca şi gripa, infectează celulele bronşice, cercetătorii consideră că este important să se inducă secreţia de imunoglobulină A specifică antigenului virusului în mucoasă, mai degrabă decât în sânge.

Recent, oamenii de ştiinţă au dezvoltat vaccinuri administrate pe căi alternative, cum ar fi cea nazală sau orală.

Astfel de vaccinuri sunt mai eficiente în ceea ce priveşte inducerea imunoglobulinei A decât cele administrate prin metode subcutanate convenţionale.

Deşi medicii au folosit vaccinuri nazale în clinici, au constatat că acestea tind să producă efecte secundare, cum ar fi dureri de cap şi febră, la nivelul sistemului nervos central sau al plămânilor.

Noul studiu a examinat un nou vaccin împotriva SARS-CoV-2 conceput pentru a induce producerea de imunoglobulină A pe cale orală (sub limbă) la maimuţe.

Metoda a funcţionat, iar animalele folosite pentru test au produs anticorpii necesari împotriva bolii fără efecte secundare sesizabile.

Acest lucru sugerează că, prin continuarea cercetărilor, clinicile ar putea oferi în curând vaccinuri orale împotriva coronavirusului, care ar putea fi mai populare şi mai eficiente împotriva bolii.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL