Micii crescători români își pot vinde porcii. Cauzele scăderii producției

porci
foto: facebook

Porcii crescuți în gospodării, liber la vânzare. Producția de carne de porc UE a scăzut în toate țările membre

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va avea astăzi, 6 noiembrie a.c. o  ședință de urgență pentru a modifica de urgență prevederile care interziceau comercializarea porcilor crescuți în sistem tradițional, în gospodării. 

In urma întâlnirii de astăzi de la MADR, se va emite un nou act normativ pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 130/2023 pentru aprobarea Normelor specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, va fi publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial.

În prima jumătate a anului 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu -8,6%

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Germania (-210.000 t, sau -9,4%), Danemarca (-180.000 t, sau -21,5%) și Spania (-150.000 t, sau -5,8%). Oferta scăzută a UE duce la prețuri interne record. Cu toate acestea, din iulie, prețurile de producție din UE au început să dea semne de scădere. Pe măsură ce prețurile furajelor scad și marjele rămân pozitive, se așteaptă ca greutatea carcasei să crească în a doua jumătate a anului.

Scădere a consumului pe cap de locuitor în UE  de 5%

În același timp, cererea UE rămâne fermă, dar având în vedere reducerea ofertei, se așteaptă o scădere a consumului pe cap de locuitor în UE cu 5% (30, 4 kg/locuitor). Pe lângă reducerea ofertei, un rol important joacă raportarea consumatorilor la creșterea prețurilor, ducând la o reducere a consumului de carne de porc sau la trecerea la alte tipuri de carne. Consumul de carne de porc este adesea redus în favoarea cărnii de pasăre.

Dacă oferta își revine, această disponibilitate poate relaxa și mai mult prețurile de producător. Consecința:  o ușoară creștere a consumului pe cap de locuitor ar putea apărea în 2024 ca reacție la această evoluție.

Carne de porc UE 2023: exporturi scăzute cu 16% si importuri scăzute cu 20%. Creștere estimata pentru 2024

Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac din exporturile către piața globală o adevărată provocare.

În prima jumătate a anului 2023, exporturile UE au înregistrat o scădere de 20%. Producția de carne de porc din China se redresează și, prin urmare, importurile sunt mai puțin necesare. În același timp, UE pierde cotă de piață atât pe piețele cu valoare adăugată ridicată (SUA, Japonia, Australia), cât și pe piețele cu valoare adăugată scăzută (de exemplu, Filipine), din cauza unei concurențe mai puternice la prețuri. Doar piața britanică a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă (+2,4% între ianuarie și iunie).

ian-iunie 2023 Exporturi carne porc UE
Sursa:https://agriculture.ec.europa.eu

În ansamblu, exporturile UE, pana la 31 decembrie 2023 ar putea scădea cu 16%. Dacă prețurile continuă să scadă, o anumită cotă de piață ar putea fi recâștigată, ceea ce duce la o creștere de 5% în 2024.

Importurile de carne de porc din UE din Marea Britanie au scăzut cu aproape 19% în prima jumătate a anului 2023, după o creștere de aproape 28% în 2022. Motivul este declinul actual al producției britanice. Întrucât Regatul Unit reprezintă mai mult de ¾ din importurile UE și nu se așteaptă nicio înlocuire cu alte origini pe termen scurt, importurile de carne de porc din UE ar putea scădea cu 20% pana la 31 decembrie 2023.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: