Varianta „aproape finală” pentru Primăria Capitalei: se prefigurează o luptă-n patru pentru București

colaj PS News

Coaliția PSD-PNL nu a ajuns la un numitor comun privind un candidat unic la Primăria Capitalei. Surse politice au explicat pentru PS News că, în urma sondajelor făcute de cele două partide „toate variantele au revenit pe masă”, implicit ipoteza ca fiecare partid să susțină un candidat propriu în lupta cu Nicușor Dan.

„Este aproape varianta finală în acest moment, candidaturi proprii, Sebastian Burduja și Gabriela Firea. La PNL este exclusă susținerea lui Piedone – chiar dacă stă cel mai bine în sondaje”, au declarat surse politice pentru PS News.

Semnalul că partidele ar tinde să meargă pe această variantă l-au dat marți și lideri ai celor două partide. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan și purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au confirmat, astfel, că liderii PNL și PSD au cam ajuns la concluzia că vor merge separat la Primăria Capitalei.

PNL i-a testat pe Sebastian Burduja (președintele interimar al organizației București, care și-a anunțat deja candidatura) și pe Ionuț Lupescu, fotbalist din „generația de aur”, care a făcut parte din conducerea FIFA și UEFA, despre care Nicolae Ciucă are o părere foarte bună.

PSD i-a introdus în sondaje (două la număr) pe Gabriela Firea, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, și pe Cristian Popescu Piedone.

Ambele partide l-au inclus în sondaje și pe Nicușor Dan, actualul primar general al Bucureștiului.

Potrivit surselor citate, cel mai bine în sondaje se plasează Popescu Piedone, cu un scor de 39%, în timp ce Gabriela Firea ar fi cotată cu 22%.

Din partea liberalilor, Sebastian Burduja ar fi situat la 17%, iar Ionuț Lupescu ar avea 28%.

Rareș Bogdan: Ne vom pune în spatele lui Sebastian Burduja şi vom câştiga


Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, că, în acest moment, PNL şi PSD au decis posibilitatea de a merge singuri în alegerile locale din Bucureşti, menţionând că, în această situaţie, Sebastian Burduja poate fi o opţiune extrem de serioasă.

„Există candidaţi testaţi care nu au obţinut atât pe cât credeam noi, cert este că, în acest moment, partidele au decis posibilitatea de a merge singuri în aceste alegeri pe Bucureşti, posibilitatea 95%. Ne vom pune în spatele lui Sebastian Burduja şi îl vom împinge până spre 26 – 27 la sută şi vom câştiga”, a adăugat Bogdan.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să-l susţină pe Sebastian Burduja, Rareş Bogdan a spus: „Nu sunt lider al PSD”.

Întrebat cine are cele mai mari şanse să câştige dintre Nicuşor Dan, Gabriel Firea, Cristian Popescu Piedone şi Sebastian Burduja, prim-vicepreşedintele PNL a spus: „Cine îşi face mai bine campanie, cine are cel mai puţin grad de hate, cine reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale propriului partid şi cine reuşeşte să vină cu un proiect pentru Bucureşti”.

„În momentul în care vor fi toţi patru candidaţi – Piedone, Firea, Burduja – alegerile vor fi câştigate cu 26 – 28 la sută de candidatul care va reuşi să ducă cea mai deşteaptă campanie şi care va avea cea mai mare susţinere din spate. Eu cred că, în urma administraţiilor de succes ale lui Boloja, Boc, Flutur, Ion Dumitrel, marilor noştri primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, cu încrederea cu care se bucură în Bucureşti Rareş Bodgan, Nicolae Ciucă, Dan Motreanu şi Lucian Bode şi cu organizarea PNL, Sebastian Burduja poate fi o o posibilitate, o opţiune extrem de serioasă. Cert este că în momentul acela bătălia va fi în patru până în ultimul moment.

Avem nişte bazine foarte bine conturate: un bazin al PNL de 23- 24 %, un bazin al PSD în jur de 30%, am văzut un bazin al USR în jurul lui Nicuşor Dan în jurul a 28 – 29% la Bucureşti, de fapt nu al USR, ci al lui Nicuşor, la USR este mult mai jos şi, de asemenea, o apariţie surpriză pe scenă, un meteorit, domnul Popescu Piedone, care are peste 30%, pentru că a furat puţin startul, s-a anunţat candidat, s-a victimizat, deci are peste 30 la sută”, a spus Rareş Bogdan.

El a adăugat că, în acest moment, din cercetările sociologice rezultă că „o parte din electoratul PNL, deci 24%, este îndreptat spre opţiunea Nicuşor Dan, iar viitorul candidat comun trebuie să recupereze, să obţină integral electoratul PNL să poată ajunge la 23-24%, şi, apoi, să rupă din electoratul Dreptei Unite, electoratul lui Nicuşor Dan”.

„Interesant este că, în cazul unei candidaturi a doamnei Firea, de exemplu, electoratul liberal se mută într-o proporţie destul de mare spre Nicuşor Dan, 5 – 6 votanţi din 10 se duc spre Nicuşor Dan, iar doamna Firea candidat ar lua de la bazinul PNL destul de puţin. Şi chestiunea se întâmplă, interesant, şi în cazul în care este un candidat PNL. Bazinul PSD, care este un bazin mai mare la Bucureşti, nu este atât de disciplinat pe cât au crezut colegii din PSD, e un electorat care se mută într-o proporţie destul de mare către Popescu Piedone, adică 5 din 10 votanţi se duc spre Popescu Piedone rapid, abia 4 se duc spre candidatul PNL şi unul spre Nicuşor Dan”, a mai explicat Rareş Bogdan.

El a adăugat că deocamdată nu a văzut analizele în cazul sectoarelor, menţionând că există patru primari foarte bine conturaţi, cu încredere de peste 50%.

„În Bucureşti există patru primari foarte bine conturaţi, cu încredere de peste 50%, vorbim de Băluţă, Negoiţă, Ciucu şi Piedone. În măsura în care cele 4 sectoare, cei patru ar muta şi ar reuşi să convingă votanţii de sector să îndrepte votul spre un candidat comun, atunci lucrurile s-ar stabiliza şi ar fi extrem de interesante”, a mai apreciat Rareş Bogdan.

Lucian Romașcanu: Sper ca decizia finală privind candidații pentru Capitală să se ia săptămâna aceasta

 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, că speră ca până la sfârşitul acestei săptămâni coaliţia de guvernare să ia o decizie cu privire la candidatul pentru Primăria Capitalei şi la candidaţii pentru sectoarele din Bucureşti.

„Eu sper ca decizia finală cu privire la candidaţii pentru Capitală să se întâmple săptămâna acesta, pentru că timpul deja joacă în defavoarea noastră. Am văzut ieri sondajele produse de casele de sondare ale celor două partide, iar lucrurile citite acolo şi în special faptul că un candidat PSD sau un candidat PNL nu reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid ne face să ne uităm serios spre varianta candidaturilor din fiecare partid în parte. Analizele vor continua, sunt foarte multe cifre, trebuie să vină şi rezultatele sondajelor pe sectoare şi joi – vineri cred că suntem în măsură să luăm decizia”, a spus Romaşcanu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că varianta de candidat comun PSD – PNL pentru Primăria Capitalei „nu a picat în totalitate”.

„Varianta nu a picat în totalitate, dar anul ăsta este unul cu totul special. Din câte îmi aduc aminte, nu am avut un peisaj politic atât de dinamic şi care să poată fi atât de înşelător în analize. Trebuie să fim extrem de atenţi când luăm o decizie, pentru că până la urmă scopul acestei alianţe este să propună (…) un candidat care să ajungă primarul Capitalei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romaşcanu a arătat că, în cazul în care PSD va propune candidat propriu, „în mod normal acesta ar fi Gabriela Firea”. El a menţionat că nu s-a discutat până acum despre o eventuală susţinere a lui Cristian Popescu Piedone pentru această candidatură.

„Domnul Popescu Piedone vine cu o notorietate destul de mare, mai ales din postura de primar al Sectorului 4 şi 5. Cred că cifrele pe care le are acum în sondaje sunt şi datorate sau cauzate de lipsa unui candidat din partea alianţei PSD-PNL”, a conchis Romaşcanu.

Se prefigurează o luptă-n patru pentru București

Una din cele mai importante funcții este cea de primar al Capitalei, adică a doua cea mai votată demnitate publică după președintele României. Iar în acest an, la cum arată tabloul celor care tânjesc la scaunul de primar, lupta se prefigurează între cel puțin patru candidați cu potențial de a strânge un număr însemnat de voturi: Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone.

De menționat că alegerile locale sunt într-un sigur tur de scrutin. Situația pare destul de complicată și este puțin probabil ca în coaliție să se ia o decizie într-un termen scurt.

De altfel, ar mai fi timp – potrivit ordonanței de urgență care prevede comasarea alegerilor și care a fost deja adoptată în guvern, listele candidaților pentru alegerile locale trebuie depuse până la finalul lunii aprilie. Campania electorală începe în data de 10 mai.

Sociologul Alfred Bulai susține că într-o luptă cu mai mulți candidați, divizarea votului are loc mai ales pe zona de centru dreapta, acolo unde vor fi doi candidați cu notorietate și cu posibilitatea de a aduna voturi, Nicușor Dan și Sebastian Burduja.

În acest context, șansele sunt să se divizeze voturile pe zona dreaptă. Nicușor Dan acolo a avut probleme în a aduna voturile și în 2016. Referitor la Burduja, nu știu cât de susținut va fi de electoratul de dreapta și ce voturi va strânge de la electoratul PNL. Va fi un meci strâns, pentru că și doamna Firea e departe de performanța din 2016, dar e singură pe culoarul ei. Nicușor Dan nu pare să aibă candidați complicați, pentru că nu are pe cineva spectaculos, un om foarte cunoscut din PNL. Singurul contracandidat care îi pune probleme e Firea“, a afirmat Bulai.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL