Vasile Dîncu: PSD nu susţine comasarea alegerilor. Ce spune despre prezidenţiale

sursa foto: Twitter
sursa foto: Twitter

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a declarat, la Prima TV, că PSD nu-şi doreşte comasarea alegerilor locale cu cele prezidenţiale, aşa cum propun liberalii. Totuşi, PSD ar puterea accepta comasarea alegerilor în cazul în care va obţine unele avantaje în negocierea cu PNL, admite Vasile Dîncu.

”Când este vorba de comasarea alegerilor, noi, de la PSD, nu suntem foarte doritori. Am vrea să parcurgem în mod firesc tot calendarul electoral, aşa cum este el. Suntem un partid mai mare şi avem o mai mare rezilienţă şi o mai mare anduranţă la alegeri. Foarte mulţi dintre noi avem şi o experienţă de 20-30 de ani ani în politică, iar asta te ajută. Aceste bulversări îi fac pe unii oameni să nu se descurce bine cu 6-7 buletine de vot, alţii nu se duc la vot, alţii vor vota în compesaţie. Nu va fi foarte simplu. Acest tip de volatilitate a votului este posibil. Cel mai bine este să parcurgi calendarul electoral aşa cum este el. Dacă vom hotărî şi noi să acceptăm anumite scenarii, sigur că va fi, în mod cinstit, în funcţie de avantajele pe care le-am putea avea, deşi noi nu susţinem în principal comasarea alegerilor. Deci nu este un proiect politic al PSD”, a explicat Vasile Dîncu la Prima TV.

Vasile Dîncu susţine că va fi ”destul de greu” pentru liderul PNL Nicolae Ciucă să ajungă în finala prezidenţială. De asemenea, Vasile Dîncu este de părere că şansele lui Nicolae Ciucă nu vor creşte nici dacă ar ajunge preşedinte interimar al României, în cazul în care Klaus Iohannis va prelua şefia Consiliului European după alegerile europarlamentare din luna iunie. ”Este o ipoteză destul de utopică. Eu nu cred că se va pune în practică, dar dacă s-ar pune în practică, nu cred că ar fi un mare sprijin pentru PNL”, a explicat Vasile Dîncu la Prima TV, potrivit news.ro.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă liderul PNL Nicolae Ciucă va ajunge în finala prezidenţială.

”Este destul de greu, nu prea cred. Cu unele aranjamente, manufacturi electorale – comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde PSD şi PNL au două treimi din primari, atunci sigur că ar exista o posibilitate. Dar nici asta nu este sigură, pentru că oamenii mai aleg şi în compesaţie. Se întâmplă să aleagă primarul de la un partid, dar dintr-o dorinţă de echilibru, aleg altceva la alegerile parlamentare sau prezidenţiale – se numeşte vot util în sociologie. Votul nu este atât de uniform pe cât cred activiştii de partid”, a explicat senatorul PSD la Prima TV.

Vasile Dîncu nu crede că funcţia de preşedinte interimar al României îl va ajuta pe Nicolae Ciucă să ajungă în finala prezidenţială, în cazul în care Klaus Iohannis va obţine o funcţie la Bruxelles după alegerile europarlamentare din luna iunie.

”Este o ipoteză destul de utopică. Eu nu cred că se va pune în practică, dar dacă s-ar pune în practică, nu cred că ar fi un mare sprijin pentru PNL. Nu cred că tipul de profilare pe care o are Nicolae Ciucă, care este cu adevărat un om responsabil, fost militar de carieră, dar cred că pentru zona aceasta de politică, la acest nivel, nu cred că îl va ajuta foarte mult. A fost premier, a avut o carieră rezonabilă, în care guvernul şi-a făcut treaba într-o perioadă foarte grea, dar asta nu l-a ajutat foarte mult la o creştere masivă de imagine. Nu este tipic pentru viaţa politică. Domnul Ciucă nu aici îşi poate exersa cel mai bine această funcţie de preşedinte al partidului, ci pregătind partidul pentru viitor, organizându-l, găsind oameni care să candideze pentru diverse funcţii. Aici poate fi foarte performant preşedintele PNL”, a declarat Vasile Dîncu.

La începutul lunii ianuarie, şi Mihai Tudose spunea că liderul PNL Nicolae Ciucă nu e făcut pentru politică. ”Nu-i din filmul ăsta”, declara europarlamentarul PSD. De asemenea, Mihai Tudose susţinea că nu-l vede pe Nicolae Ciucă în postura de candidat PNL la alegerile prezidenţiale. ”Dacă PNL iese prost la alegerile europarlamentare, domnul Ciucă nu va mai fi preşedintele PNL, hai să fim serioşi”, remarca Mihai Tudose într-un interviu pentru Prima News.

Vasile Dîncu, senator PSD, susţine că secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este un candidat cu şanse pentru alegerile prezidenţiale. Totodată, senatorul social-democrat susţine că există o posibilitate ”cel puţin teoretică” prin care Mircea Geoană să devină candidatul PNL pentru Cotroceni. Vasile Dîncu nu crede în candidatura Laurei Codruţa Koveşi şi nici pe Elena Lasconi nu o vede în competiţia pentru funcţia supremă în stat. ”Distanţa dintre Primăria Câmpulung şi Cotroceni este mult prea mare şi cred că a fost mai degrabă un foc de paie aşa-zisa candidatură”, susţine Dîncu.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL