Drept la replică- Verdict de plagiat în unanimitate la CNATDCU, în cazul unei teze girate de Cristian Preda

Inquam Photos/George Călin
INQUAM Photos/George Călin

UPDATE

Redăm mai jos dreptul la replică primit de la profesorul Cristian Preda:

„Nu l-am admis și nu l-am îndrumat pe studentul a cărui teză a fost invalidată de CNATDCU.

El a fost admis și îndrumat de către un coleg, T.S., pensionat când studentul avea teza gata.

Am preluat, ca decan, îndrumarea pentru a organiza pre-susținerea și susținerea propriu-zisă.

Teza a fost supusă, conform legii, înaintea ambelor susțineri, controlului privitor la plagiat.

Gradul de similitudine identificat a fost de 4%. Am verificat pagină cu pagină și nicăieri nu apărea vreun fragment copiat. Softul a identificat în cele 4% doar expresii curente sau numele autorilor ori al articolelor și cărților citate corect. Am pus la dispoziția publicului textul și verificarea din UB.

La susținere, am propus pentru teza respectivă cel mai slab calificativ acordat vreodată în școala noastră doctorală.

Softul folosit la CNATDCU, mai performant și cu acces la teze recente, a identificat fragmente plagiate dintr-o teză de istorie.

Am acceptat imediat verdictul CNATDCU și mi-am cerut scuze pentru situația creată.

Am introdus numele doctorandului prins la furat în Registrul plagiatorilor din FSPUB.

Studentul a contestat verdictul, fără a avea în vreo clipă susținerea mea.

El nu a cerut să refacă teza, cum îi îngăduie legea, și nu va primi nici sprijinul meu, nici al vreunui alt coleg pentru o asemenea modificare.

Am cerut UB, fără succes deocamdată, să achiziționeze softuri anti-plagiat care să îngăduie surprinderea fraudelor. 

Voi continua atât campania anti-plagiat, cât și denunțarea intervențiilor în viața universitară a plagiatorilor, indiferent dacă aceștia au sau nu relații cu SRI sau cu agenții acestui serviciu din universități.

Prof. Cristian Preda”.

–––––––––––––––––––

O teză de doctorat coordonată de profesorul Cristian Preda, decanul Facultării de Științe Politice a Universității București, a primit verdict de plagiat în unanimitate de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Potrivit legii, după susținerea unei teze de doctorat, lucrarea este trimisă spre avizare la CNATDCU, iar ulterior se emite ordinul de ministru privind acordarea titlului de doctor. Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalității conținutului.

Potrivit unor surse din mediul universitar, Comisia nr. 26 a CNATDCU a respins în unanimitate, pentru plagiat, o teză de doctorat coordonată de Cristian Preda, care anterior fusese validată de comisia universitară.  Doctorandul trebuie să refacă teza și să corecteze neregulile semnalate de CNATDCU.

„Softul” e de vină

Potrivit surselor universitare, în ciuda răspunderii în solidar prevăzute de lege, cei implicați invocă infrastructura deficitară a Universității din București. Astfel, programul informatic de verificare anti-plagiat, pus la dispoziție de universitate, nu ar fi arătat un procent de similitudine care să conducă la un verdict de plagiat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: