UPDATE Viscolul a provocat haos în România. Cursuri suspendate, drumuri închise, mașini blocate

Sursă foto: Facebook

UPDATE 12:24

Pompierii recomandă cetăţenilor, în contextul atenţionărilor de vreme rea, să evite să pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

„Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. Evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. În situaţia manifestării vântului puternic, rămâneţi în spaţii închise care vă asigură protecţia şi evitaţi deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, marţi, AGERPRES.

Marţi dimineaţă, mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene erau închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Situaţia actualizată poate fi regăsită la adresa: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.

Pentru remedierea situaţiilor, autorităţile competente acţionează constant cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant pentru remedierea situaţiei şi reluarea traficului rutier.

„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost raportate avarii în 11 localităţi din două judeţe (Brăila şi Galaţi), iar echipaje specializate se află în teren pentru intervenţia şi remedierea situaţiilor semnalate.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:

* menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

* instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;

* activarea grupei operative în judeţele Botoşani, Iaşi şi Vrancea, precum şi a centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei în judeţele Iaşi şi Vrancea;

* emiterea a 2 mesaje de informare a populaţiei prin intermediul sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice, în judeţele Brăila, Buzău şi Ialomiţa.

„Având în vedere că mai multe judeţe din Sud-Estul ţării se află sub atenţionare meteorologică până astăzi la ora 23,00, situaţia este în dinamică, iar evoluţia acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situaţiile de urgenţă înregistrate să fie gestionate în mod eficient”, arată sursa citată.

Peste 5.000 de pompieri, cu peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost la datorie în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor, pentru gestionarea cu eficienţă a situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea vremii neprielnice.

Pompierii, împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea, au intervenit în ultimele 24 de ore pentru evacuarea a 28 de persoane blocate în mai multe autoturisme. De asemenea, colegii noştri au acţionat pentru deblocarea a 190 de autoturisme înzăpezite, în care se aflau aproximativ 400 de persoane, precum şi pentru înlăturarea unui copac căzut pe carosabil.

UPDATE ORA 11:03

Din cauza vântului, sunt oprite manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, anunţă marţi Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, şi anume ninsoare viscolită, sunt impuse mai multe restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale.

Astfel, circulaţia este oprită pe:

* DN 23B Stupina – Ciorăşti, judeţul Vrancea

* DN 11A Bârlad – Iveşti, judeţul Vaslui

* DN 24A Huşi – Berezeni, judeţul Vaslui

* DN 26 Murgeni – Blăgeşti, judeţul Vaslui

Sunt instituite restricţii de tonaj mai mare de 7,5 tone pe:

* DN 24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui

* DN 15D Roman – Crăieşti, judeţul Neamţ

* DN 29 Răchiţi – Săveni, judeţul Botoşani

Restricţii de tonaj mai mare de 3,5 tone sunt impuse pe DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, judeţul Buzău.

Din cauza vântului, sunt oprite manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, scrie Agerpres.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi ca înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la restricţiile de trafic şi la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, chiar cu lanţuri dacă situaţia o impune.

”Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule şi permiteţi accesul utilajelor de deszăpezire! Adoptaţi o manieră prudentă de conducere şi să evitaţi orice manevră riscantă, asigurându-vă constant, pe tot parcursul traseului”, a arătat sursa citată.

UPDATE ORA 10:35

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea a 28 de persoane aflate în mai multe autoturisme înzăpezite, deblocarea a 190 de autovehicule înzăpezite cu aproximativ 400 persoane şi degajarea unui copac prăbuşit pe carosabil.

„În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat efecte în 56 de localităţi din şapte judeţe (Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, marţi, AGERPRES.

Angajaţii MAI au fost pregătiţi să intervină pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase din zonele pentru care au fost emise atenţionări meteorologice referitoare la intensificări ale vântului, polei, ninsori şi viscol.

A fost emisă avertizare Cod Galben valabil în intervalul 07.01.2024, ora 18,00 – 09.01.2024, ora 10,00, pentru 14 judeţe (Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui), ce vizează intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol. De asemenea, au mai fost emise două avertizări de fenomene meteorologice imediate Cod Portocaliu pentru trei judeţe (Brăila, Buzău şi Ialomiţa), ce au vizat intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafala 80-85 km/h.

„Potrivit centralizării de la ora 7,00, pe cinci tronsoane de drumuri naţionale şi 26 de tronsoane de drumuri judeţene circulaţia era închisă. De asemenea, pe trei tronsoane de drumuri naţionale circulaţia era restricţionată pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone”, arată sursa citată.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la ora menţionată anterior se înregistrau avarii în 11 localităţi din două judeţe (Brăila şi Galaţi), echipele de intervenţie fiind în teren pentru remediere, scrie Agerpres.

Traficul feroviar şi cel aerian nu sunt afectate, dar în ceea ce priveşte traficul maritim şi fluvial Bara Sulina din judeţul Tulcea şi Porturile Midia, Constanţa, Constanţa Sud – maritim şi fluvial şi Mangalia sunt închise din cauza vântului puternic.

UPDATE ORA 10:10

CFR SA anunţă marţi dimineaţa că circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Iaşi şi Galaţi, din cauza vântului puternic, viscolului şi temperaturilor scăzute şi că 11 trenuri au fost anulate pe raza SRCF Iaşi. În plus, pe raza SRCF Iaşi, pe linia neinteroperabilă Hârlău – Iaşi, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului, trenul R 11404 (Regio Călători) s-a defectat şi aşteaptă locomotivă de ajutor

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că la această oră circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Galaţi, din cauza vântului puternic, viscolului şi temperaturilor scăzute. Pe raza SRCF Galaţi, pe distanţa Mărăşeşti – Tecuci (fir I şi II) în contextul condiţiilor meteo nefavorabile (vânt puternic şi viscol), circulaţia AM (automotoarelor) este permisă doar cu antemergător (locomotivă Diesel sau electrică). Pe distanţa Brăila – Făurei (vânt puternic şi viscol), trenurile circulă cu restricţie de viteză de 70 km/h”, anunţă CFR SA.

Potrivit companiei feroviare, în staţia Mărăşeşti, în cursul nopţii, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, circulaţia feroviară a fost îngreunată şi mai multe trenuri de călători au înregistrat întârzieri. A fost afectată circulaţia a 8 trenuri de călători (R 7574, RE 11064, IR 1664, IR 1665, RE 11065, R 7575, R 7576, IRN 402.

”Pe raza SRCF Iaşi, din cauza ninsorii şi a viscolului, pe distanţa Leşu Ilvei – Poiana Ilvei şi Lunca Ilvei – Coşna se circulă cu restricţie de viteză de 50 km/h. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile a fost afectată circulaţia a 10 trenuri de călători, care au întârziat la expedierea din staţiile CF Iaşi şi Bacău: R 5423, R 6414, R 11437, R 6447, R 1062, IRN 1668 , R 11413, R 5481, IC 559, IR 1859”, precizează CFR SA.

CFR SA mai anunţă că, la solicitarea CFR Călători, 11 trenuri au fost anulate pe raza SRCF Iaşi.

”În prezent, pe raza SRCF Iaşi, pe linia neinteroperabilă Hârlău – Iaşi, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului, trenul R 11404 (Regio Călători) s-a defectat şi aşteaptă locomotivă de ajutor. Personalul feroviar este activat şi intervine operativ în zonele unde se înregistrează probleme, astfel încât să fie asigurată continuitatea traficului feroviar”, precizează comunicatul.

”CFR SA, prin comandamentele locale, urmăreşte permanent evoluţia fenomenelor meteo şi menţine legătura cu operatorii de transport feroviar de călători, astfel încât toate măsurile de circulaţie impuse pe reţeaua feroviară în perioada de valabilitate a avertizărilor meteorologice să asigure continuitate şi legături inclusiv pe raza judeţelor afectate fenomene meteo nefavorabile. Adresăm scuzele necesare călătorilor, în situaţia în care trenurile cu care călătoresc ajung cu întârziere la destinaţie, însă toate măsuri de circulaţie adoptate în această perioadă sunt necesare pentru a menţine condiţiile optime şi de siguranţă pe reţeaua feroviară”, transmite CFR SA.

UPDATE

Cursurile sunt suspendate marţi din cauza vremii în toate şcolile din judeţul Iaşi şi în scoli din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Galaţi, Neamţ şi Suceava, anunţă Ministerul Educaţiei.

Conform informărilor primite din teritoriu până în acest moment, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, astăzi, 9 ianuarie, este suspendată activitatea cu prezenţă fizică în unităţi de învăţământ din mai multe judeţe, a transmis ministerul.

Lista judeţele în care cursurile au fost suspendate:

Bacău: 3 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Botoşani: 4 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Brăila: 6 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Buzău: 2 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Galaţi: 7 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Iasi: toate unităţile de învăţământ, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Neamţ: 6 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

Suceava: o unitate de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii.

UPDATE

O ambulanţă care se deplasa la un caz, o maşină de dializă, dar şi mai multe autoturisme au rămas blocate în zăpadă în cursul nopţii, pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani au anunţat că pe timpul nopţii de luni spre marţi, s-au înregistrat opt apeluri din partea unor cetăţeni care aveau nevoie de ajutor pentru că nu mai puteau înainta cu autoturismele din cauza zăpezii.

Astfel, pe pe DJ 208 D, între Bucecea – Hânţeşti, o maşină de dializă nu şi-a mai putut continua drumul pentru a prelua un bolnav. Cazul a fost direcţionat către Poliţie şi drumarii de la Direcţie Drumuri Judeţene şi Poduri Botoşani.

De asemenea, pe DC 13, între Săveni şi Bodeasca, o ambulanţă care se deplasa la un caz nu a mai putut înainta, fiind anunţaţi poliţiştii, drumarii de la Secţia Drumuri Naţionale şi cei de la Direcţia Drumuri Judeţene şi Poduri Botoşani.

Totodată, pe DJ 293, între Mileanca – Coţuşca, o maşină a rămas înzăpezită, la fel şi pe DJ 208 H, între Suliţa şi Cerbu şi pe DJ 293, între Havârna şi Dorohoi.

UPDATE

Mai multe autoturisme au rămas blocate în zăpadă în cursul nopţii de luni spre marţi, în judeţul Galaţi, din cauza vântului şi a ninsorii,fiind necesară intervenţia drumarilor pentru ca acestea să-şi continue drumul sau pentru ca pasagerii sa fie duşi la adăpost. În maşinile rămase înzăpezite s-au aflat şi copii.

Puţin după miezul nopţii,  2 autoturisme au rămas blocate în localitatea Plesa şi au fost ajutate de utilajele  de la Drumuri judeţene să ajungă la destinaşţie, în localitatea Vinderei.

Patru persoane aflat într-o maşină rămasă fara combustibil în jurul orei 2.00, pe DC 72, în localitatea Coasta Lupei, comuna Nicoreşti, au fost nevoite să aştepte două ore până au fost preluate de vehiculul unor cunoscuţi.

Reprezentanţii SVSU Brăhăşeşti, cu sprijinul echipajelor de la Drumuri Judeţene au ajutat un convoi de 10 maşini care veneau de la Brăhăşeşti si voiau să ajungă la Tecuci, să traverseze zona în jurul orei 4.45

Un autoturism cu doi adulţi şi doi copii din Republica Moldova  care veneau de la Cheia cu destinaţia vama Oancea s-a defectat pe DJ251G şi a rămas înzăpezit. Reprezentanţii Primăriei din Corni cu ajutorul celor de la Drumuri judeţene i-au preluat pe cei patru şi i-au transportat acasă la primarul comunei Corni.

UPDATE

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a informat marţi că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost închisă temporar circulaţia pe trei drumuri naţionale din zona Moldovei.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a informat marţi că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost închisă temporar circulaţia pe trei drumuri naţionale din zona Moldovei.

Potrivit sursei citate, unul dintre drumurile naţionale închise în timpul nopţii este DN 29, între localitatea Răchiţi şi oraşul Săveni din judeţul Botoşani.

Aceeaşi măsură a fost impusă şi pe DN 11A, între comuna Podu Turcului din judeţul Bacău şi municipiul Bârlad din judeţul Vaslui.

Cel de-al treilea drum naţional închis este DN 28A, între oraşul Târgu Frumos, municipiul Paşcani şi localitatea Moţca din judeţul Iaşi.

De asemenea, este restricţionată circulaţia vehiculelor de peste 7,5 tone pe DN 15D între municipiul Roman şi limita judeţelor Neamţ şi Vaslui, precum şi pe DN 24B, între oraşul Huşi şi Vama Albiţa, şi pe DN 28 între localitatea Cozia şi Vama Albiţa.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ȘTIREA INIȚIALĂ

Este iarnă grea în estul și sud-estul țării. Zăpada groasă depusă pe carosabil și vizibilitatea scăzută au îngreunat circulația, în special în Moldova.  

Unii șoferi au derapat și s-au produs mai multe accidente. Trei drumuri naționale au fost închise circulației, iar pe altele au fost impuse restricții de tonaj. În județul Iași, toate școlile vor fi închise marți.

La Galați a fost activat Planul Roșu de intervenție după ce un microbuz cu 17 călători s-a răsturnat din cauza rafalelor de vânt. O femeie a fost preluată de ambulanță.

În Vrancea, o ambulanță care mergea de la Focșani spre Suraia, unde fusese chemată la o urgență, a fost nevoită să se întoarcă din cauza troienelor. Medicii au ajuns la pacient pe o altă rută.

Trei drumuri naționale au fost închise: primul DN 23B, între Stupina și Ciorăști – Vrancea. Centura ocolitoare a orașului Roman a fost și ea închisă, precum și DN 28A, între localităţile Târgu Frumos şi Paşcani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL